Berta Sándor

Az európai uniós digitális adózási tervek elhalasztását sürgeti az USA

Az amerikai kormány felszólította az EU-t a tervezett javaslatcsomag tárgyalásának elhalasztására.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa márciusban azt ecsetelte, hogy hamarosan bemutatják a konkrét terveket a digitális adózással kapcsolatban. Az Európai Bizottság ugyanis 2023-tól vezetné be a saját digitális adó csomagját. Katherine Tai, az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi megbízottja bejelentette, hogy mivel a tervezett digitális adó elsősorban az amerikai vállalatokat sújtaná, büntetővámokat készítenek elő számos európai cég, ország és India ellen. Ezután az Európai Unió ismét elővette a korábbi digitális adózási terveit, hogy azokat a nyárig "leporolja" azért, hogy az USA és más államok képviselőivel való sikertelen egyeztetések esetén azonnal lépni tudjon.

Washington most egy az AFP hírügynökség birtokába jutott dokumentumban rámutatott, hogy a tervezett lépés "veszélyeztetheti" a vállalatok globális adóztatásával kapcsolatban jelenleg is zajló nemzetközi megbeszéléseket. Az anyagot számos európai uniós tagállam, például Hollandia, Németország és néhány észak-európai ország fővárosába is elküldték az amerikai diplomaták. A kiválasztott államok kormányaitól azt várják, hogy akadályozzák meg az európai elképzelés megvalósítását és hassanak a többi európai uniós tagországra, valamint az Európai Bizottságra. A megkeresett államokat nem véletlenül választották ki, mert már korábban is ellenezték az európai digitális adó bevezetésének az ötletét.

A dokumentumban szereplő egyik érv szerint a bizottsági javaslat időzítése annak a veszélyét hordozza magában, hogy a nemzetközi tárgyalásokat sikerül teljesen kisiklatni. Másrészt bizonyos fontos érdekcsoportok félreérthetik a javaslatokat még azelőtt, hogy a kérdésben egyezségre lehetne jutni az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetében (OECD) és a G20-államok szintjén. Ez utóbbira egyébként októberig van esély. Az Európai Bizottság számára többek között azért lenne problémás a javaslatok elfogadásának elhalasztása, mert a digitális adóból befolyó bevételekkel már számolt az EU és azokból is finanszírozná 750 milliárd eurós közös koronavírus-segélyalapba adott összegek visszafizetését.

Az amerikai külügy- és pénzügyi minisztérium nem kommentálta a hírt. Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője csupán annyit mondott, hogy az USA arra összpontosít, hogy megfelelő megoldást találjon mindenki számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #1
    "A kiválasztott államok kormányaitól" -- ahol a soroshálózatok már megoldották a globalis elithez hűséges, vagy legalább zsarolható politikusok pozícióba juttatását?