Berta Sándor

Digitális adó - júniusra készülhet el az EU javaslata

Az új adót 2023-ban vezethetik be.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa üdvözölte az amerikai kormány azon bejelentését, amelynek értelmében a Donald Trump hivatali idejében képviselt néhány elképzelését feladná. Az utóbbiak egyike lehet digitális adózással kapcsolatos tengerentúli álláspont is. A politikus, aki 2019. december 1. óta az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke, hozzátette, hogy a szervezet teljes mértékben tartani tudja azt a célkitűzést, hogy legkésőbb júniusra bemutassa a konkrét terveit a digitális adózással kapcsolatban.

Vestager közölte, hogy optimisták abban a tekintetben, hogy az új amerikai kabinet valóban elkötelezett a kérdésben egy új egyezség megkötése mellett. Fontos ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság továbbra is azt szeretné, ha egy nemzetközi megállapodás jönne létre a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretében. A megváltozott amerikai álláspont ellenére az Európai Unió tovább dolgozik a saját digitális adó csomagján, amelyet 2023-tól vezetne be. Az elsődleges cél az, hogy ne váltsanak ki kereskedelmi feszültségeket vagy konfliktusokat. Emellett ügyelni kell arra, hogy az európai uniós digitális adó ne legyen diszkriminatív.

A francia adóhivatal tavaly novemberben kiküldte az érintett informatikai óriáscégek (Amazon, Apple, Facebook, Google) számára az első hivatalos felszólításokat. Januárban pedig hatályba lépett a spanyol digitális adótörvény, amelynek alapján a nagy online vállalatok kötelesek 3 százalékos adót fizetni, ha a globális internetes reklám- és adateladási bevételeik legalább 750 millió eurót, míg a helyi bevételeik több mint 3 millió eurót tesznek ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Miért nem 2022-től vezetik be az új adózást?
  • Sydra #2
    Könnyebb úgy kifosztani a lakosságot, ha megegyezel a másik országgal, hogy egyszerre álltok neki fosztogatni. Máskülönben a lakosság értékteremtő része szimplán átmegy a másik országba.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.03.26. 17:32:25