Berta Sándor

Saját IT-cégeket építene fel Franciaország

Nagyratörő célokat fogalmazott a francia elnök.

Emmanuel Macron elszánt abban a tekintetben, hogy vezető technológiai óriáscégeket épít fel a kontinensen. Az államfő kijelentette, hogy helyi vezető technológiai vállalatok nélkül nem lesz digitális európai szuverenitás. Macron éppen ezért 2030-ig legalább tíz olyan európai technológiai társaságot akar felépíteni, amelyek értéke meghaladja a 100 milliárd eurót. Jelenleg három ilyen vállalkozás van.

Ha Franciaország 2022. január elsejétől átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, akkor fő témává fogja tenni az új technológiai cégek támogatását. Macron ezt létfontosságú politikai témának nevezte, mert az innováció, a nemzetközi hatalmi egyensúly és az európai jólét kérdésében való vezető szerepről van szó. A politikus négy olyan területet határozott meg, ahol Franciaország európai uniós szintű intézkedéseket akar hozni. Ezek a szakemberek piaca, képzése és helyzete; az óriáscégekkel való együttműködés; és a befektetések és a kutatás által előremozdított innovációk.

Az első terület lényege, hogy európai szintű munkaszerződéseket kell kötni a jövőben, csökkenteni kell a bürokratikus akadályokat, be kell vezetni a technológiai vállalatoknál alkalmazható vízumokat és adókedvezményeket kell nyújtani az érintett startupoknak. A második terület, hogy az amerikai társaságokra részben ügyfélként, részben vetélytársként kell tekinteni. A harmadik terület a beruházásoké és itt kitért arra, hogy a vállalkozások tulajdonosai ne amerikai vagy ázsiai beruházóknak adják el a tulajdonrészeiket.

Macron célja 10-15 legalább egymilliárd eurós befektetési alap létrehozása 2025-ig. Az Európai Befektetési Alap (EIF) adatai alapján jelenleg csupán kettő ilyen alap létezik a kontinensen. A célkitűzés teljesítéséhez az államnak és a gazdaságnak együtt kell dolgoznia. A negyedik területet a kutatások által előremozdított innovációk jelentik és meghatározó lenne, hogy a cégek kiváló kapcsolatot építsenek ki az egyetemekkel és a kutatóintézetekkel, továbbá, hogy legyen feléjük kellő türelem, hiszen a sikerhez vezető út nagyon sok pénzt és időt emészthet fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #3
    Nem az IT cegeket kene tamogatni, hanem MINDEN uj (startup) vallalkozast. A vallalkozasok inditasanak olcsonak kell lennie, az egesz EU-ban barkinek, az IT vallalkozasokat beleertve.

    Tamogathatjak az IT-t specifikusan, de ez a vonat mar gyakorlatilag elment, es igy siman lemaradnak a jovo uj iparagjairol, amirol meg csak nem is tudjuk hogy mi az.
  • kvp #2
    Az allami tamogatas valoszinuleg utkozne az europai unio versenyjogi szabalyozasaval, mig az adokedvezmenyek utkoznek az egyseges europai tarsasagi adok tervevel. Allami tamogatas nelkul viszont nem tud letrejonni egyetlen ceg sem, mert mind amerikaban, mind azsiaban baratsagosabb az allami kornyezet az uj cegek szamara. Raadasul a kozponti (eu-s parlamenti, bizottsagi) dontesek egyre inkabb a meg ellensegesebb kornyezet fele mozdulnak el.
  • Sydra #1
    Cargo cult economics!