Berta Sándor

Kizárhatják a brit csoportokat az EU technológiai projekt­jeiből

A kérdésről egyre komolyabb vita bontakozik ki.

Az Európai Unió szeretne stratégiai és technológiai szempontból is függetlenedni az Amerikai Egyesült Államoktól és Ázsiától. Ezért merült fel, hogy ezt a törekvést ki kellene terjeszteni Nagy-Britanniára is. Tehát az Európai Bizottság kizárná a brit kutatóintézeteket és -csoportokat a 2021 és 2027 között zajló Horizon Europe európai uniós kutatási és innovációs programból, elsősorban az űrkutatási és a kvantum-számítástechnikai projektekből.

A EURACTIV hírportálinformációi alapján a kérdésben már sor került egy komoly vitára az európai uniós tagállamok és az Európai Bizottság között. A tagországok azzal érveltek, hogy a brit résztvevők kizárása megsértené az EU és az Egyesült Királyság között megkötött kereskedelmi és együttműködési megállapodást. Az Európai Unió főleg a kvantum-számítástechnikai fejlesztéseket tartja a biztonság szempontjából globális stratégiai jelentőségűeknek.

A kérdés azután merült fel, hogy a Mellanox Technologies izraeli számítógépes hálózati céget bevonták egy európai uniós kvantumprogramba, majd felvásárolta egy amerikai egyesült államokbeli vállalat, ezáltal fennáll a veszélye annak, hogy az európai szellemi tulajdon az USA-ba kerülhet. Az Európai Bizottság szeretné az ilyen jellegű kockázatokat a jövőben teljes mértékben elkerülni.

A brit kutatóintézetek és -csoportok kizárásának az ötletét a tagállamok mellett az európai uniós kutatók is elítélték. A EuroTech Universities Alliance nevű szervezet nevében számos akadémikus fordult a döntéshozókhoz. A szakemberek rámutattak, hogy a két fél közötti kutatási és innovációs együttműködés hosszú időre nyúlik vissza, s ha a kooperáció megszűnik annak negatív hatásai lehetnek az európai kutatóintézetekre és a digitális kulcs- és jövőbeli technológiákat fejlesztő képességeikre.

Az Európai Bizottság tervezetéről várhatóan április közepén fognak tárgyalni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mumoka 2012 #5
  már itt az ideje nekik csak a fejlécet kell látni az apró dolgot a fiókba kell tárolni.
 • UUUU #4
  Hatekony vagy sem, azzal mindenki tisztaban, hogy az angolok az amerikaiak olebe.
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  Linux nyilt forraskodu, nem tudnak vele trukkozni.
 • end3 #2
  "világ leghatékonyabb, legnagyobb kémhálózatát" - nevesítsük.., a világon mindenütt, időben és térben jelen lévő ügynököket úgy hívhatják: Android-, iOS-, Windows 10 "titkos". (Sőt különleges esetekre tartogatva, Linux-titkos is.)

  Ennek fényében elég "hatékonynak" tűnik Brit-ek kizárásával megvalósítandó, európai szellemi tulajdonvédelem. (Leginkább a valamikori albán légvédelemhez tudnám hasonlítani.)

  (Az uniós döntéshozók gondolkodásban még Billy Wilder-nél tartanak:
  „Az * ügynök olyan, mint az autógumi: legalább négy kell belőle, hogy eljuthass valahová, és 8000 (!!!?) kilométerenként kell cserélni.”)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2021.04.01. 07:44:15
 • Tetsuo #1
  De Gaulle szerint Nagy-Britannia nem más, mint az európai partoknál lehorgonyzott amerikai csatahajó.
  Az Egyesült Államok valószínűleg már a technológiai, ipari ötletek keletkezésekor értesül minden lényeges információról., hiszen a világ leghatékonyabb, legnagyobb kémhálózatát használja ennek érdekében.
  Britanniával, de legfőképpen Angliával példát kellene statuálni, különben nyilvánvaló lenne az EU általános gyengesége.