Berta Sándor

Ilyen lehet a digitális euró

Szinte teljesen elkészült a projekthez kapcsolódó koncepció.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke két héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy szeretné öt esztendőn belül bevezetni a digitális eurót. Az erről szóló döntés nyáron születhet meg, addig a pénzintézetek vezetőinek, a befektetési alapoknak és más pénzügyi intézményeknek lehetőségük van javaslatokat tenni és azokat kidolgozni, valamint felmérhetik a projekt várható hatásait.

A most ismertté vált koncepció alapján a digitális euró nem fogja a pénzügyi rendszer forradalmát jelenteni és az Európai Központi bank biztosítja majd a "Digitális Euró" márkanévjogot. A fizetőeszköz valószínűleg nem fog a blokklánc technológián alapulni, így a pénzügyi forgalom a meglévő rendszereken működik majd.

Minden európai uniós állampolgár a kapcsolódó digitális pénztárcájában csak egy meghatározott nagyságú összeget fog tudni tárolni. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez az összeg 3000 euró lesz. A digitális pénztárcákat a hagyományos folyószámlákhoz kapcsolódóan kínálják majd a bankok és a pénzügyi szolgáltatók. Amennyiben valakinek 3000 eurónál több kerül a pénztárcájába, akkor a fennmaradó összeget automatikusan a folyószámlájára fogják átutalni. Az egyelőre még kérdéses, hogy miként lehet majd megakadályozni, hogy valakinek több pénzintézetnél is legyen digitális pénztárcája. Az egyik megoldást egy európai digitális igazolvány bevezetése jelentheti. A digitális euróhoz nem fognak kamatok kapcsolódni.

Az egyik lehetséges veszélyt a bankcsődök jelenthetik, hiszen akár visszaélésekre vagy még rosszabb esetben a pénzügyi rendszer elleni támadásokra is lehetőséget adhat a digitális euró. Bár minden jel arra mutat, hogy a fizetőeszköz bevezetéséről a döntés már júliusban megszülethet, de a valódi megjelenésére csak évek múlva lehet számítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zriboliv #6
  Ez egy amolyan bankszámla amihez a személyi lesz a kártya?
 • kvp #5
  Ez igy meg egy paypal account tudasat se hozza. Persze ha hasznalhato lenne offline, akkor meg lenne valami ertelme, de ugy is csak egy feltoltos telefonkartya vagy fesztival token tudasat erne el, minden biztonsagi problemajaval egyutt. Jelen formajaban teljesen ertelmetlen az egesz.

  A rendes kozponti fokonyv alapu kriptografiailag biztositott digitalis penzt pedig azert nem akarjak bevezetni, mert akkor sokkal hamarabb kibukna amikor a bankrendszer finanszirozasa nem biztositott, hiszen ellenorizheto lenne kinel mennyi penz van tenylegesen. (jelenleg erre szolgalna elvileg a bankok a kozponti jegybanknal vezetett folyoszamlaja, de az csak a fo osszeget tarolja es a fizikai bankjegyek utja igy nem kovetheto)

  A garantalt alapjovedelemmel (azaz segellyel) egyutt persze tenyleg lenne erteme egy ilyen limitalt account-nak, de csak akkor ha nem konvertibilis valutat, hanem segely jegyet toltenek ra, amiket csak a megadott segelycsomag oszto pontokon lehet bevaltani, digitalisan azonositott termekekre. (igy pl. a kiosztott ruhat sem lehetne fu alatt eladni vagy becserelni, mert kovetheto lenne, hogy kinek lett eredetileg kiutalva) Na most kerdes, hogy egy jegyrendszerrel osztott segely alapu tarsadalomban ki akarna elni? A milliardosok ugyanugy megengedhetnek maguknak a valodi elelmiszert, az alapjovedelmesek (mindenki mas) meg ehetnek a daralt lisztkukac burgert es a genmodositott szojat a kiutalt tomegszallasukon levo agyukon ulve. Ok, hogy nem kellene dolgozni, de legjobb esetben is csak egy afrikai menekulttabor eletszinvonala jarna mindenkinek. Nagyon jo lenne, nem?

  Szerintem ennel meg a kozmunka is ertelmesebb megoldas, a valodi meg egyertelmuen jobban megeri, marha tenyleg annyi penzt kap az ember amennyit a munkaja er. Ha nem kap annyit, akkor masik munkahelyet kell keresni, lehetoleg addig amig van. Ha ezek egyszer elfogynak, akkor aki nem talal ertelmes munkat, az majd tenyleg mehet eletfogytig tarto segelyre. Ami a globalis nagytokeseket ismerve valahol az ehhalal folott lesz annyival amennyire csak le tudjak nyomni.
 • Sydra #4
  Apuci meg anyuci már nem akar eltartani és most vadidegenektől várod el ugyanezt? :D
  "akaratom ellenére elvégezve"
  Ez mit jelent? Ha dolgoznod kell a pénzért, akkor az már az akaratod ellenére van? Ilyen alapon mindenki az akarata ellenére dolgozik. És a másik ember akarata hol van, amikor az ő pénzéből akarsz megélni?
  Miért nem csinálod azt, amit az csinál akire irigy vagy? Ja hogy csak a pénze kell, az oda vezető út nem.
  "Nettó 2000 Euró és 4 órás bejelentéssel!"
  Kitermelsz 2000 Eurónyi értéket 4 órás munkával? Mivel senki nem hajlandó neked ennyit fizetni, ezért nyilván nem.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.05.30. 18:40:15
 • HUIrnok #3
  Majd el is megyek... Alapjövedelem mellett! Megtehetem, hogy kimondom... Nettó 2000 Euró és 4 órás bejelentéssel! Nem fogok egyedül szívni 6-8 ember munkáját akaratom ellenére elvégezve.
 • Sydra #2
  Inkább menj el dolgozni! Büdös lusta disznó! :D
 • HUIrnok #1
  Tetszik számomra az elképzelés. Az alapjövedelem bevezetése által így ennek a kezdeményezésnek van értelme.