Berta Sándor

A digitali­zációra költené EU-ból érkező pénzeinek felét Finnország

Az összegből jut a zöld átmenetre és a kutatás-fejlesztésre is.

A finn kormány úgy döntött, hogy az európai helyreállítási tervből az országra eső 2,9 milliárd eurót három szektor között osztja szét. A kabinet az összeg felét a zöld átmenetre fogja fordítani, a fennmaradó 50 százalék pedig a digitalizálásra, valamint kutatás-fejlesztési befektetésekre jut majd. Az európai helyreállítási tervet a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállításának elősegítésére hozták létre az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az uniós tagállamok vezetői, s a feladata az, hogy a segítségével a kontinens kilábaljon a válságból és megalapozza modern és fenntartható jövőjét.

A kidolgozott tervet még el kell fogadnia a finn parlamentnek. Krista Mikkonen környezetvédelmi és klímaváltozás elleni miniszter üdvözölte a bejelentést, s az ország történetének legnagyobb klímaberuházásának és egy gigantikus előrelépésnek nevezte. A csomag részeként évente 6 százalékkal csökkentenék az üvegházgázok kibocsátását, támogatnák az elektromos autókra való átváltást és az infrastruktúra fejlesztését, továbbá a szél- és a napenergiára való átállást.

A csomag fontos eleme még a vasúti közlekedés korszerűsítése, a távoli régiókban gyors internetelérések biztosítása, valamint a 6G technológia és a mesterséges intelligencia fejlesztése. A kidolgozott terv 2021 és 2023 között 0,5 százalékkal növelné a finn GDP-t. Az Európai Bizottsággal való egyeztetések után a végleges a nemzeti helyreállítási terveket várhatóan április 30-án fogják elfogadni és ezután nyújtják majd be az Európai Unió illetékes intézeteihez ellenőrzésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #1
    Hülyék ezek, stadiont és mészárosnak új szállodát kellene belőle építeni.