6
 • zriboliv
  #6
  Ez egy amolyan bankszámla amihez a személyi lesz a kártya?
 • kvp
  #5
  Ez igy meg egy paypal account tudasat se hozza. Persze ha hasznalhato lenne offline, akkor meg lenne valami ertelme, de ugy is csak egy feltoltos telefonkartya vagy fesztival token tudasat erne el, minden biztonsagi problemajaval egyutt. Jelen formajaban teljesen ertelmetlen az egesz.

  A rendes kozponti fokonyv alapu kriptografiailag biztositott digitalis penzt pedig azert nem akarjak bevezetni, mert akkor sokkal hamarabb kibukna amikor a bankrendszer finanszirozasa nem biztositott, hiszen ellenorizheto lenne kinel mennyi penz van tenylegesen. (jelenleg erre szolgalna elvileg a bankok a kozponti jegybanknal vezetett folyoszamlaja, de az csak a fo osszeget tarolja es a fizikai bankjegyek utja igy nem kovetheto)

  A garantalt alapjovedelemmel (azaz segellyel) egyutt persze tenyleg lenne erteme egy ilyen limitalt account-nak, de csak akkor ha nem konvertibilis valutat, hanem segely jegyet toltenek ra, amiket csak a megadott segelycsomag oszto pontokon lehet bevaltani, digitalisan azonositott termekekre. (igy pl. a kiosztott ruhat sem lehetne fu alatt eladni vagy becserelni, mert kovetheto lenne, hogy kinek lett eredetileg kiutalva) Na most kerdes, hogy egy jegyrendszerrel osztott segely alapu tarsadalomban ki akarna elni? A milliardosok ugyanugy megengedhetnek maguknak a valodi elelmiszert, az alapjovedelmesek (mindenki mas) meg ehetnek a daralt lisztkukac burgert es a genmodositott szojat a kiutalt tomegszallasukon levo agyukon ulve. Ok, hogy nem kellene dolgozni, de legjobb esetben is csak egy afrikai menekulttabor eletszinvonala jarna mindenkinek. Nagyon jo lenne, nem?

  Szerintem ennel meg a kozmunka is ertelmesebb megoldas, a valodi meg egyertelmuen jobban megeri, marha tenyleg annyi penzt kap az ember amennyit a munkaja er. Ha nem kap annyit, akkor masik munkahelyet kell keresni, lehetoleg addig amig van. Ha ezek egyszer elfogynak, akkor aki nem talal ertelmes munkat, az majd tenyleg mehet eletfogytig tarto segelyre. Ami a globalis nagytokeseket ismerve valahol az ehhalal folott lesz annyival amennyire csak le tudjak nyomni.
 • Sydra
  #4
  Apuci meg anyuci már nem akar eltartani és most vadidegenektől várod el ugyanezt? :D
  "akaratom ellenére elvégezve"
  Ez mit jelent? Ha dolgoznod kell a pénzért, akkor az már az akaratod ellenére van? Ilyen alapon mindenki az akarata ellenére dolgozik. És a másik ember akarata hol van, amikor az ő pénzéből akarsz megélni?
  Miért nem csinálod azt, amit az csinál akire irigy vagy? Ja hogy csak a pénze kell, az oda vezető út nem.
  "Nettó 2000 Euró és 4 órás bejelentéssel!"
  Kitermelsz 2000 Eurónyi értéket 4 órás munkával? Mivel senki nem hajlandó neked ennyit fizetni, ezért nyilván nem.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.05.30. 18:40:15
 • HUIrnok
  #3
  Majd el is megyek... Alapjövedelem mellett! Megtehetem, hogy kimondom... Nettó 2000 Euró és 4 órás bejelentéssel! Nem fogok egyedül szívni 6-8 ember munkáját akaratom ellenére elvégezve.
 • Sydra
  #2
  Inkább menj el dolgozni! Büdös lusta disznó! :D
 • HUIrnok
  #1
  Tetszik számomra az elképzelés. Az alapjövedelem bevezetése által így ennek a kezdeményezésnek van értelme.