Berta Sándor

Drónnal számoltak fel darázsfészkeket Kínában

Az ázsiai államban új alkalmazási területet találtak a robotrepülőgépeknek.

Az Associated Press számolt be arról, hogy Kína középső részén a hatóságok egy ideje komoly és szinte kilátástalannak tűnő küzdelmet folytattak a darazsak ellen. A helyzetet elsősorban az nehezíti, hogy a rovarok fészkei a fák ágai között, nagy magasságban vannak és azokhoz emiatt nem egyszerű hozzáférni.

A helyi szakemberek ezért módosítottak egy pilóta nélküli légi járművet, amelyet lángszóróval szereltek fel. A módszer rendkívül bevált és számos kínai sajtóorgánum, például a South China Morning Post is átvette azt a felvételt, amelyen a módosított drón volt látható eredményes bevetés közben. A robotrepülőgépet az érintett fák ágaihoz irányították, majd ott működésbe hozta a lángszóróját és elégette a darázsfészkeket.


Az Associated Press tudósítása alapján a kínai szakemberek eddig 11 darázsfészket pusztítottak el ilyen módon. A cél az, hogy összesen több mint 100 darázsfészket égessenek fel. Az intézkedésre egyébként azért került sor, mert a környéken lakó emberek gyakran panaszkodtak arról, hogy a rovarok megcsípték őket. A projektet egy nem kormányzati szervezet önkéntesei és a Csungking környékén lakók közösen finanszírozták. Az utóbbiak összesen 80 000 jüant (több mint négymillió forintot) fektettek be a pilóta nélküli légi jármű megvásárlásába és annak módosításába. A drónt gázolaj-tartállyal és lángszórócsővel látták el.

A tapasztalatok szerint egyébként a robotrepülőgép átépíthető úgy is, hogy a tengerekben bajba jutott embereknek segítsen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #2
    Csak újraosztják a piacot a fideszes haverok egymás között. Ugyanez volt a dohányboltokkal is pár éve.
  • duke #1
    Megjegyzem nalunk epp most tiltottak be a dron reptetest.