Berta Sándor

Harci drónokat kap a Bundeswehr

A német szövetségi hadsereg felderítő robotrepülőgépeket már használ, de ennél többre vágyik.

A Bundeswehr egy ideje alkalmaz Heron típusú felderítő drónokat és 2021-től szeretné a típus fegyvereket hordozó változatát is rendszeresíteni. A német védelmi miniszter kijelentette, hogy minél előbb felfegyverzett pilóta nélküli légi járművekkel akarja bevetésre küldeni a szövetségi hadsereget. A tervet ugyanakkor eddig komolyan ellenezte az SPD.

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter egyértelművé tette, hogy a Bundeswehrnek minél előbb harci drónnnal kell rendelkeznie. A politikus a szövetségi parlamentben (Bundestag) azt mondta, hogy a katonák számára a legjobb védelem biztosítása elengedhetetlen. A szaktárca egyébként már tavasszal vitasorozatot indított a kérdéssel kapcsolatban és hamarosan a Bundestag védelmi bizottságában szakértői meghallgatást tartanak, amelynek során a jogi, az alkotmányjogi és az etikai szempontokat egyaránt figyelembe fogják venni. Az, hogy a Bundeswehr vásárolhat-e harci robotrepülőgépeket, illetve fegyvereket pilóta nélküli légi járművekhez, csak e kérdések tisztázása után valósulhat meg. Erről már korábban megállapodott a megkötött koalíciós szerződésben a CDU és az SPD.

A szövetségi hadsereg jelenleg Afganisztánban és Maliban használ felderítő drónokat. A cél az, hogy a Bundeswehr 2021-től átváltson a Heron TP típusra, amely korszerűbb és felfegyverezhető.

Gabriela Heinrich, az SPD frakcióvezetője kiemelte, hogy a pilóta nélküli légi járművek felfegyverzését komoly feltételekhez akarják kötni. A számukra is fontos a veszélyes külföldi bevetésekre küldött katonák lehető legjobb védelme, de nem szeretnék, ha a drónok alkalmazása még veszélyesebb bevetéseket eredményezhet. A robotrepülőgépek bevetéséről - a jövőben is, mint eddig minden alkalommal - kizárólag a német parlament dönthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!