Berta Sándor

A formáját és a méretét is változtatja egy repülő robot

A robotrepülőgép ráadásul erre rendkívül gyorsan képes.

A Colorado Egyetem és a Calgary Egyetem kutatói egy olyan pilóta nélküli légi járművet fejlesztettek ki, amelynek a neve PufferBot, s képes villámgyorsan módosítani az alakját és a méretét. A kutatók az új eszközzel elsősorban a drónközlekedést szeretnék biztonságosabbá tenni és elérni, hogy kevesebb robotrepülőgép ütközzön össze a levegőben.

A Pufferbot megalkotásakor a szakemberek a gömbhalat másolták le. A pilóta nélküli légi jármű a különleges konstrukciójának köszönhetően akár az eredeti mérete többszörösére is megnőhet, különösen akkor, ha a közelében lévő tárgyakkal ütközik össze. A rendszer gyakorlatilag úgy működik, mint az autókba beszerelt légzsák. A technológiát a tervek alapján a jövőben minél több drónba beépítenék.


Hooman Hedayati, a Colorado Egyetemhez tartozó ATLAS Intézet PhD-hallgatója kijelentette, hogy a véleményük alapján a kutatás területén nagyon elhanyagolják azokat a robotokat, amelyek képesek megváltoztatni a formájukat és a méretüket. Hiszik, hogy az általuk megalkotott rugalmas struktúra nem csupán a gépeknek segíthet, hanem az azokat vezérlőknek és a közelükben tartózkodóknak is. Ha egy ütközés esetén a struktúra villámgyorsan átalakul, az ütközés energiája és a lehetséges károk jelentős mértékben csökkenthetők, mind a robotrepülőgépek, mind az esetleg az azok közelében lévő személyek esetében.

A PufferBot segítségével a szakemberek azt is ki akarják deríteni, hogy milyen alternatív koncepciók dolgozhatók ki a pilóta nélküli légi járművek területén. A PufferBot struktúrájában rejlő lehetőségek különösen a nehéz terepeken lehetnek kifizetődők, ott ugyanis nagyobb a valószínűsége annak, hogy a drónok tárgyakkal vagy személyekkel ütköznek össze. A következő terület, amelyet meg akarnak vizsgálni az az, hogy a rugalmas struktúra alkalmazható-e a különböző ember-gép interakciók gesztusainak a javítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #2
    A videó elején a férfi fejét szét vágja a darabokba tört rotor.Akkor már minek nyílik ki az a burkolat? :D Nem védi meg a lezuhanástól...
    Utoljára szerkesztette: barret, 2020.09.29. 11:41:55
  • kvp #1
    Mozgathato origami burkolat a dronokra... Mert egy sima ducted fan tul egyszeru lenne.