Berta Sándor

A baglyokat másolja egy új drónbalesetek elleni rendszer

A fejlesztés segítségével a robotrepülőgépek szinte minden irányba láthatnak.

A Sanghaji Jiao Tong Egyetem (SJTU) munkatársai Wei Dong professzor vezetésével egy olyan új megoldást alkottak meg, amelynek köszönhetően a pilóta nélküli légi járművek a jövőben a jelenleginél sokkal kevesebb balesetet okozhatnak.

Az új rendszert a természet, azon belül is a baglyok inspirálták és lehetővé teszi, hogy a drónok a különlegesen nehéz dinamikus környezetekben is biztonságosan célba érjenek. A baglyok a szemeikkel nem tudnak minden irányba nézni, viszont a rendkívül rugalmas nyakukat akár 270 fokban is el tudják forgatni, így szinte már hátrafelé is látnak. Ez lehetővé teszi, hogy a közelükben lévő állatokat és objektumokat rendkívül gyorsan érzékeljék anélkül, hogy ehhez a felsőtestüket mozgatniuk kellene.


A műszaki fejlesztés ugyanezt valósítja meg szervomotor és egy egyszerű sztereokamera segítségével, amelyeket egy kvadrokopterre szereltek fel. Az eszközök a könnyű súlyuk miatt sokkal gyorsabban tudnak mozogni, mint a robotrepülőgépek többi része. A felszerelés a repülési jellemzőket alig befolyásolja. Egy algoritmus szabályozza , hogy a "nyaknak" mikor kell elfordulnia azért, hogy a környéken lévő akadályokat a legjobban észlelni lehessen. Az algoritmus folyamatosan számolja a pilóta nélküli légi jármű pozícióját és az objektumok lehetséges mozgási útvonalát.

Az első tesztek során a szakemberek számos kísérletet végeztek el. Az átépített kvadrokopternek például egy olyan helyiségben kellett biztonságban elérnie a célját, amelyben sok tárgy volt és ráadásul azok egy időben dinamikusan mozogtak. A drón sikerrel teljesítette az összes feladatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!