Berta Sándor

Három év a ruhákban és a bőrön viselt szenzorokig

Egy új technológia néhány éven belül kiforrott lehet.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói apró méretű, a ruhákba vagy közvetlenül a bőrre helyezhető érzékelőkkel akarják megváltoztatni az egészségügyi rendszert. Ezáltal 2023-tól valósággá válhatnak a vérnyomást mérő pólók és koleszterinszintet érzékelő zoknik. A háttérben az olyan különleges mikro- és nanoszálak fejlesztése áll, amelyek képesek felügyelni az emberek különböző egészségügyi adatait.

Rituparna Ghosh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa kiemelte, hogy a bizonyos biológiai jeleket mérő, személyre szabható egészségügyi rendszerek iránti igény folyamatosan és egyre gyorsabban növekszik. Egyre fontosabbá válik a vérnyomás, a szívritmus, a koleszterinszint, a véroxigénszint vagy az alvásminőség minden időben mérésének lehetősége. Ennek oka az, hogy egyre többen szenvednek krónikus betegségekben (cukorbetegség, asztma, elhízás, magas vérnyomás) és ehhez jön még a lakosság növekvő öregedése.

Seeram Ramakrishna, Ghosh egyik kollégája példaként említette a piezoelektromos szenzorokat, amelyek mechanikus energiával működnek és a kis méretük miatt akár a bőrön is elhelyezhetők vagy integrálhatók a pólók, a zoknik, a sálak és a karkötők anyagába. Ezek a termékek akár kevesebb, mint három éven belül kiforrottak lehetnek és piacra kerülhetnek. Ehhez két problémát kell megoldani. Az egyik, hogy az érzékelőszálak hosszabb élettartamúak és strapabíróbbak legyenek, hogy azokat egymás után többször is lehessen alkalmi, míg a másik, hogy megbízhatóbb hordozható energiaforrásokra van szükség.

A viselhető technológiák piaci értéke tavaly már 32 milliárd dollár volt, 2025-re pedig 74 milliárd dollár lehet. A növekedés az új fejlesztéseknek és alkalmazásoknak, illetve az azok által kiváltott fejlődésnek köszönhető, de Ramakrishna szerint időbe fog telni, amíg az egészségügyi közösséget meggyőzik arról, hogy a technológia a betegek mindennapi életében is pontos és megbízható adatokat szállít.

Az intézmény szakemberei októberben mutatták be az okostelefonról működtethető okosruhát, amely elsősorban a sportolóknak nyújthat hatékony segítséget. A beépített szenzorok fiziológiai adatokat gyűjtenek a sportolók testtartásával, futásával és járásával kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • repvez #6
    Tök jó , hogy ilyen eszközök fejlesztését szorgalmazzák, csak azt nem értem, hogy miért kötelező , hozzá, az online adattárolás, miért nem lehet offline tárolni valahol a saját adataimat és ha valami bajom van akkor kinyomtatok egy összesítőt belőlé vagy épp elviszem a dokinak vagy akkor adok csak jogosultságot neki , hogy ránézzen,

    De az, hogy valamilyen ismeretlen cég folyamatosan gyűjti az adatokat és kielemez attól még neked nem lesz jobb az egészséged.
    Viszont azokat a fejlesztéseket nem igen látom amik ezekre az adattokra épülnének, konkrétan , hogy az adatok kirajzolnának valami összefüggéseket bizonyos betegségek vagy tünetekről és hogy mi a hatékony ellenszer hozzá és ez vissza is kerülne a felhasználóhoz, ami tényleg segítene a konkrét állapotán javítani.

    DE ahogy nézem csak a megfigyelés az adatokkal való üzletelés oldala a fontos, a másik része már nem .

    Meg ugye ezeket az adatokat lehet jóra és rosszra is felhasználni attól függ, hogy ki fér az adatokra és milyen adat a számára a fontos.

    Sarkított példa, hogy a kínai kütyü gyártó ezen keresztül sok adatot megtud amerikairól és ez alapján tudja kontrol alatt tartani , célirányos reklámokkal tovább rontani az egészréget vagy csak felmérni, hogy a lakosság hány százaléka lenne képes egy esetleges harcban részt venni, a többi meg túlsúlyos szívbeteg stb és nem bir menni 2km-t sem.
  • Vata111 #5
    Felületesen olvastam el elsőre a címet, azt hittem, három évet adnak majd ilyesmiért:-)
  • Myers #4
    "Piaca lenne ezeknek, foleg az idos emberek eseten, akikre igy a szoftver vigyazna az apolok vagy a csaladtagok helyett,"
    Ez itt a lényeg, nehogy már élőben rá kelljen nézni faterékra. Nyuggerőrnek fogják hívni. :)
  • kvp #3
    Alapvetoen van ertelme a dolognak, pl. a mostani okosorak csak limitalt mertekben tudnak ekg-t merni, alapbol egy ponton ha rateszi az ember az ujjat akkor ket ponton. Viszont ha az okosora kepes lenne nfc-s energiaatvitellel csatlakozni egy okos trikohoz, akkor a folyamatos tobbpontos ekg-t is meg lehetne oldani. Mar most is vannak ilyen rendszerek, pl. orszaguti versenykerekparosok hordanak is ilyeneket, de nehez beoltozni es drotok lognak mindenutt. Ez kivalthato lenne az okosora + okostriko + radios energia es adatatvitel kombinacioval.

    Az ilyen termekek moshatoak, de ertelemszeruen a szenzor csomagot tartalmazo textil elobb utobb tonkremegy. Ilyenkor a szenzor komponenst cserlni kell. Mar ez is nagy elorelepes a regi felragasztos, egyszer hasznalatos megoldasokhoz kepest es meg nagyobb az osi femcsipeszes, sosvizes vattas elektrodakhoz kepest. (engem meg vizsgaltak olyannal, azzal nem lehet megmodzulni sem, mert leesik)

    Anno az urhajosok meg a felragasztos rendszereket viseltek, neha napokig vagy a teljes kuldetes alatt, termeszetesen mosakodni nem lehetett. Ehhez kepest a felveheto ruhaba integralt rendszerek hatalmas elorelepest jelentenek.

    Piaca lenne ezeknek, foleg az idos emberek eseten, akikre igy a szoftver vigyazna az apolok vagy a csaladtagok helyett, de ugyanugy jo az akar amator sportoloknak vagy a tarosan betegek szamara is. Ha eleg olcsoak lesznek, akkor eleg nagy korben el tudnak terjedni, mint ahogy az okosorak is elterjedtek.
  • barret #2
    Ezt csak egy szűk rétegnek gyártják,mint például a műfaszt.
  • nlght #1
    Megint egy termékcsalád amire nincs igazán szüksége az emberiségnek.
    Közben meg van egy tucat terület, ami közvetlenül szívatja majd az emberiséget a köv 100 évben.
    Kiváncsi leszek, hogy hányszor lehet majd mosni ezeket, vagy eldobható ruhák lesznek?
    Meg a mosógépek élettartamára is: "basszus bennehagytam az akksit a ruhámban!"