Berta Sándor

Stresszhez vezet a munka állandó megszakítása

Az ideális a folyamatos tevékenység lenne.

Az ETH Zürich kutatóinak először sikerült bebizonyítaniuk, hogy az emberi szervezet erősebben termeli a stresszhormonokat akkor, ha valakit folyton megzavarnak a munkája során. A pszichológiai stressz ennek ellenére nem erősödik hasonló mértékben. A szakemberek kimutatták, hogy mindegy, hogy a megszakítások például a kollégáknak köszönhetők-e vagy sem, s a megszokott rutinokat akár egy csengő okostelefon is megszakíthatja.

Jasmine Kerr pszichológusnő kiemelte, hogy a kutatómunka első szakaszában azt akarták kideríteni, hogy a közösségi nyomás és a különböző megszakítások - a két leggyakoribb stressztényező - milyen hatással vannak a munkavégzésre és azokat hogyan lehet mérni a munkahelyeken. A projektben még Mara Nägelin matematikus és Raphael Weibel informatikus vett részt.

A szakemberek 90 önkéntes bevonásával végezték el a közel 2 órán át tartó teszteket. Mindenki kapott egy széket, egy számítógépet monitorral és egy nyálmintavevő egységet. Az utóbbival a kortizolszintet mérték. A 90 résztvevőt három különböző csoportba sorolták be és mindegyiket eltérő mértékű stressznek tették ki. Az adatok kiértékelésekor kiderült, hogy a kortizol termeléséhez és a szívritmus növekedéséhez már egy kitalált előléptetésről szóló helyzet is elegendő volt. A tudósok a megszerzett tapasztalatok felhasználásával egy digitális előrejelző rendszert akarnak kifejleszteni, amely a gépi tanulási módszerek segítségével valós időben képes lesz felismerni a stresszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #4
    Ha meg csak egyféle dolgot csinál az ember akkor is idegesítő, de ha egyik pillanatban tesztelsz valamit, a másik pillanatban, éppen villanyt szerelsz, és utána, a mechanikai terv finomítására állsz elő ötletekkel, az igazi agyzsábát tud okozni. Kb 2 évig csináltam ezt, mostanra 5 percre csökkent a figyelmem fókuszának ideje.
  • morguldae #3
    Magyarországon munkahely sincs, szóval nincs ilyen gond Magyarországon!
  • repvez #2
    Azt még nem találták ki a tudosok, hogy az is stresszhez vehet ha megzavarják a pihenést munkával ? :P
  • T_I #1
    Számítógép programozó voltam. Amikor megzavart az asszony, kb. 15 perc kellett, hogy visszataláljak oda, ahol tartottam. Fél óránként megzavart... Ma nyugdíjasként ez kb. 5 percenként fordul elő. Mit tehetek? Neki ez a párkapcsolat