Berta Sándor

A digitalizálás lehet a gyógyszer­tárak veszte

A folyamat alapvetően meg fogja változtatni a gyógyszerellátást, de kérdéses, hogy milyen irányba.

Az internetes gyógyszerrendelés és a digitális receptek megjelenésével joggal merül fel a kérdés, hogy milyen szerep juthat a piacon a hagyományos patikáknak és gyógyszerellátásnak. Olaf Heinrich, a Doc Morris nevű holland gyógyszerházhozszállító cég vezérigazgatója kiemelte, hogy nem ők jelentik a klasszikus gyógyszertárak végzetét, sokkal inkább esélyt jelentenek e vállalkozások számára, mert azok a segítségükkel eljuthatnak a digitális korszakba. A szakember szerint a hagyományos és az online patikák kiválóan működhetnek egymás mellett, az ajánlataikkal gyakorlatilag kiegészíthetik egymást.

Hermann Sommer, a 27 vállalatot és több mint 5000 gyógyszertárost tömörítő Noventi vezetője ezzel szemben úgy vélte, hogy az online gyógyszerküldő platformok valóban a hagyományos patikák végét okozhatják. Ők is szeretnék, hogy a gyógyszerellátás megvalósuljon a digitális világban, de a papírreceptek szinte kizárólag a klasszikus gyógyszertárakba kerülnek.

Azonban a digitális receptek és a gyógyszerküldő szolgáltatások elterjedése nem hozhatja magával a klasszikus patikák eltűnését. Főleg azért fenyeget ez a veszély, mert például a Doc Morris bevallottan a gyógyszerellátási piac Amazonja akar lenni. Ezzel szemben a klasszikus gyógyszertárosok nem törekednek monopolhelyzetre és nem is kerülhetnek abba, hiszen egyetlen patikát sem lehet például az Amazonhoz mérni.

Heinrich úgy reagált a felvetésekre, hogy azt szeretné, ha az egyes európai országok sokkal nyitottabbak lennének a témában és először kipróbálnák az új dolgokat, mielőtt máris betiltják azokat. Fontos lenne a kérdésben a párbeszéd és inkább arról kellene beszélni, hogy miként szerezhetnek a betegek tudomást a felmerült ötletekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A kerdes az, hogy az amazon ternyeresevel eltunnek-e a bevasarlokozpontok, meg a kisvarosi/falusi boltok? A gyogyszer is csak olyan fizikai termek mint a kenyer es az udito (vagy a wc papir). Ha azokat sem mindenki a neten vasarolja, akkor a gyogyszereket sem ott fogja. Ha meg igen, akkor egy kilo kenyerhez es egy fel liter uditohoz is amazonos futar kell majd, szoval a patikak sorsa lesz a legkisebb bajunk.