Berta Sándor

A jövőben mindenkinek lehet digitális mása

Az egészségügyben mindennapossá válhat a személyes avatárok alkalmazása, amelyek minden adatot tartalmaznak az emberről.

Bernd Montag, a Siemens Healthineers egészségügyi konszern vezetője az Erlangenben megrendezett Weltmarktführer Innovation Day keretében elmondta, hogy azt szeretnék elérni, hogy egy pácienssel kapcsolatos minden egészségügyi adat az orvosok számára egyetlen gombnyomással elérhető legyen. A menedzser hozzátette, hogy a gyógyításban két fontos kérdést kell tisztázni: az egyik az, hogy valaki hogy van, míg a másik, hogy miként lesz megint egészséges. Az ágazat ehhez egyre pontosabb diagnosztikai eljárásokat fejleszt ki azért, hogy egy ember egészségi állapotát mérni lehessen. Ez gyakorlatilag az egészség iránytűje és GPS-egysége.

A Siemens Healthineers jelenleg világszerte 54 000 munkatárssal és évente közel 15 milliárd eurós bevétellel rendelkezik, ennek köszönhetően piacvezetőnek számít. A társaság évente több mint egymilliárd eurót ad ki kutatás-fejlesztésre. Montag rámutatott, hogy ez egy olyan területen történik, ahol globálisan 7 billió euró az éves bevétel és a kiadások felét a személyzeti költségek teszik ki. Ez utóbbi nem véletlen, hiszen az ágazat még mindig csak nagyon kis mértékben van digitalizálva.


A jövő azonban az lehet, hogy az okostelefonon látható lesz az adott személy digitális mása, amelynek a segítségével minden fontos információ el lesz tárolva az illető egészségéről és kórtörténetéről. A rendszer meg fogja őrizni a viselhető termékekből származó aktuális adatokat is.

A cégvezető kiemelte, hogy már egy szinte ipari infrastruktúrát építettek ki az automatikusan egészségügyi algoritmusok kifejlesztésére. A Siemens Healthineers szakértői ehhez több mint egymilliárd egészségügyi adatcsomagot gyűjtöttek össze és dolgoztak fel. Ezzel a mennyiséggel táplálják a Sherlock nevű szuperszámítógépet, amely az adatokat feldolgozza. A jövőben a mesterséges intelligencia feladata lesz annak megtalálása, hogy az adott betegek számára mi lesz a legjobb terápia.


A konferenciát az újfajta világ szabályainak megfelelve tartották meg

A technológia az egészségügyi felvételek kielemzésében is egyre jobb. A vállalat szoftvere a mesterséges intelligencia segítségével annyira rutinosan elemzi ki a különféle fotókat, mint egy 10 év tapasztalattal rendelkező radiológus. Az algoritmus felismeri az emberi szerveket, megméri azokat és kiszűri a nem megfelelő állapotú dolgokat, például a rossz ereket. A tüdőfelvételeknél pedig kimutatja a tumorokat vagy az embólia jeleit. A következmény: a radiológusoknak nem a rutinfeladatokkal, hanem az igazán nagy kihívást jelentő különleges esetekkel kell foglalkozniuk.

A Siemens Healthineers nemrég átvette a Corindus nevű robotgyártót, amelynek termékeit a jövőben még inkább bevonná a minimális beavatkozást igénylő kezelésekbe. A technika lehetővé teszi a szélütéses páciensek különösen precíz kezelését - akár a távolból is egy adatkapcsolaton keresztül, ha például a beteget éjjel szállították be és nincs a helyszínen megfelelő orvos. A társaság ráadásul augusztusban felvásárolta a Varian nevű amerikai vállalakozást, ezáltal a rákellenes harc élvonalba kerülhet és lehetővé válhatnak az egyes személyekre szabott nagyon pontos kezelések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sith #2
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Masha_and_the_Bear
  • gothmog #1
    Az oroszoknál van egy csomó analóg Маша is.