Berta Sándor

Napenergiával működő bionikus kezet készítettek

A megoldás viszonylag olcsón előállítható

A Cure Bionics nevű tunéziai startup egy olyan bionikus kezet alkotott meg, amely egyrészt olcsón elkészíthető, ezáltal a szegény országok lakói , a rászoruló gyerekek szülei is meg tudják fizetni, másrészt - szükség esetén - akár napenergia segítségével is működtethető. A protézist egy kifinomult 3D-nyomtatási eljárás segítségével állították elő. Úgy épül fel, mint a Lego, ezáltal teljesen a személyes igényekre szabható: külön bionikus kéz készíthető a felnőtteknek és a gyerekeknek vagy a fiúknak és a lányoknak.

Mohamed Dhaouafi, a Cure Bionics vezetője kiemelte, hogy a csapatuk egyik tagjának az unokatestvére kezek nélkül született és a szülei nem engedhették meg maguknak egy hagyományos protézis megvásárlását. Ekkor jött az ötlet, hogy kifejlesszenek egy műkezet és ez vezetett a cég létrehozásához. A 28 éves szakember be akarta bizonyítani, hogy meg lehet változtatni az emberek életét.


Számos prototípust készítettek és teszteltek, majd sikerült külföldi befektetőket meggyőznie arról, hogy támogassák a vállalkozást. Így sikerült egy olyan terméket megalkotniuk, amely a hagyományos protézisek vetélytársa lehet és szenzorok segítségével felismeri az izommozdulatokat. A bionikus kéz mesterséges intelligencia által támogatott szoftvert használ arra, hogy abból vezesse le az egyes ujjak mozgatásához szükséges elektronikus parancsokat. A csukló elfordítható és a hüvelykujj is hajlítható, illetve nyújtható.

A tervezők azért döntöttek a legóra hasonlító struktúra mellett, mert így a bionikus kéz a gyerekeknek is hatékony segítséget jelenthet és az egyes elemek könnyedén kicserélhetők. Dhaouafi szerint ez elsősorban amiatt fontos, mert a fiatalok még nőnek és így elvileg mindig újabb protézisekre van szükségük. Emellett egy napelemet is integráltak a kézbe, így akkor is biztosítható a működése, ha nincs a környéken megbízható energiaellátás.

A menedzser úgy vélte, hogy az első bionikus kezek a következő hónapokban készülhetnek el és először Tunéziában, majd más afrikai államokban lesznek elérhetők. Az új protézisek ára 2000 és 3000 amerikai dollár között lesz. Azt a vállalkozás vezetője is elismerte, hogy ez komoly összeg, de mégis csupán a töredéke az európai protézisek árának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #2
    " ezáltal a szegény országok lakói , a rászoruló gyerekek szülei is meg tudják fizetni" Kész szerencse,hogy ilyen olcsón adják:)