Berta Sándor

Életet menthet az olcsó nitrogén-dioxid szenzor

A jövőben egyszerűbben és hatékonyabban lehet majd ellenőrizni a különböző helyiségek levegőjét.

A nitrogén-dioxid elsősorban a csecsemők, a kisgyerekek és az asztmások számára jelent komoly veszélyt. A jelenlétét a levegőben jelenleg csak drága és bonyolult mérőeszközökkel lehet kimutatni. A jövőben erre a célra elegendő lesz az a szenzor, amelyet a Sussexi Egyetem tudósai és az M-SOLV cég munkatársai fejlesztettek ki. Az új megoldás olcsó és a dolgok internetéhez csatlakoztatható.

A nitrogén-dioxid képződhet például a gáztűzhelyek és a gyertyák használatakor, valamint dohányzás közben. Azok, akik nem rendelkeznek mérőkészülékekkel, nem tudják megállapítani az adott helyiségben lévő koncentrációt.

Alan Dalton professzor, kutatásvezető megalkotott egy olyan szén-dioxid aerogélből lévő vékony réteget, amelynek a fő összetevője a víz. Ez az aerogél elnyeli a levegőben lévő nitrogén-dioxidokat, ezáltal pedig megváltozik az elektromos ellenállása. Az új érzékelőt összekötik egy okostelefonnal vagy bármilyen más, internethozzáféréssel rendelkező eszközzel. A kifejlesztett szenzor szobahőmérsékleten dolgozik és rendkívül érzékeny, így kevesebb, mint 15 perc alatt képes felismerni egymilliárd molekulában 10 nitrogén-dioxid molekulát.

Dalton azután kezdte el megalkotni az érzékelőt, hogy azt hallotta, hogy a a csecsemők körében akár halált is okozhat a nitrogén-dioxid, ha a koncentrációja meghaladja éves szinten a 40 mikrogramm/köbmétert. Ez az Európai Unióban meghatározott határérték és gyakran túllépik a brit nagyvárosokban. Sőt, Londonban a havi átlagértékeket lépik túl rendszeresen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #1
    Nem is hallottam erről a problémáról...