Berta Sándor

Okostele­fonról működtethető okosruha

Az új fejlesztés elsősorban a sportolóknak nyújthat hatékony segítséget.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatói megalkottak egy olyan okosruhát, amely akkumulátor helyett az okostelefontól kapja a működéséhez szükséges energiát. A ruha elsősorban atléták számára készült, a beépített szenzorok fiziológiai adatokat gyűjtenek a sportolók testtartásával, futásával és járásával kapcsolatban. A kifejlesztett rendszer segíthet számukra abban, hogy egyrészt javítsanak a teljesítményükön, másrészt pedig képesek legyenek elkerülni a sérüléseket. Emellett lehetőség nyílhat további klinikai alkalmazásokra is.

A ruha ideálisan kiegészítheti a csupán a test bizonyos pontjairól korlátozottan adatokat gyűjtő és szállító fitneszkarkötőket, valamint a testtartást és a mozgást vizsgáló összetettebb klinikai rendszereket. Jon Ho professzor, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Egészségügyi Innovációs és Technológiai Intézetének munkatársa és kollégái a fejlesztésükkel a meglévő megoldások közötti űrt szerették volna kitölteni, s biztosítani akarták, hogy a fiziológiai információk akár a sportpályákról is összegyűjthetők legyenek.


A ruha aktuális prototípusa egyszerre legfeljebb hat szenzort tud üzemeltetni és azok adatait összegyűjteni. A rendszer olyan információkat is gyűjthet, mint a testhőmérséklet, de a legfontosabb funkciója, hogy képes pontosan megállapítani a gerincoszlop helyét. Eddig pont ennek a valós idejű meghatározása volt rendkívül nehéz feladat. Az adatok birtokában optimálissá tehető egy atléta testtartása, ezáltal csökkenthető a sérülésveszély.

A közeljövőben a cél az új szenzorok megalkotása, hogy még több adatot lehessen gyűjteni és ennek köszönhetően hatékonyabbá lehessen tenni a sportolók edzéseit. De a ruha alkalmas lehet a gerincproblémák felderítésére vagy a hosszú távú egészségügyi ellenőrzések lefolytatására is. Ho rámutatott, hogy a megoldás előnye, hogy a legtöbb korszerű okostelefonnal együtt tud működni, s a készülékek egyszerre szolgálnak áramforrásként és a szenzoradatokat megjelenítő képernyőkként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #3
    az okos ruha nekem ott kezdődik, hogy ha bebaszok, mint az állat, akkor a ruha képes hazatalálni velem... :)
    ok/ akkor most másszál előre, 90 métert. Állj! most fordulj balra és másszál 235 métert.... Állj! most jobbra fordulás 70 méter. MOST ÁLLJÁL MEG HÁNYNI EGYET.... másszál még 214 métert..... Állj! Gratulálok sikerült hazaérned.... Most ne énekelj, hanem próbálj csendben bemászni, nehogy felébredjen a nejed. Megkérlek, hogy ha mégis sodrófával vár az asszony igyekezz úgy fordulni, hogy az ütések ne az én procimat érjék!!!! :)
    valami ilyesmi...... :)
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2020.10.06. 12:28:25
  • grobs #2
    Ezt én se nagyon értem minek. Még egy gomb elem is több energiát ad le mint amit ezzel a bohóckodással összeszednek.
    Ezeknek az okosruháknak egy baja van: testhez állónak kell lennie. Ha a szenzor nem pontosan ott van ahol lennie kell akkor kuka az egész. Még egy pulzusmérős ruha is szívás, mert köredzésnél simán eltávolodik annyira még a kompressziós ruha is, hogy pontatlan lesz a mérés. H10 visszakapcsolódik ahogy kap jelet, de pont a magas tartományban nem lesz semmi.
  • kvp #1
    A megoldasban az erdekes az, hogy forditott induktiv toltest hasznalnak, tehat amikor a telefon tolti pl. a fuleseket, itt meg a ruhat.

    Ennel egy fokkal kevesbe erdekes, de sokkal egyszerubb megoldas az alkarra rogzitett telefon, benne az usb on the go-s tolto kabel, ami kepes kb. 5V-ot es 1A-t adni tetszoleges periferianak, mindezt jelentos konverzios veszteseg nelkul. (a legtobb iskolai project-nek szant arduino-s okosruha igy mukodik)