Berta Sándor

Különösen ellenálló szenzort készítettek

Az érzékelő ellenáll a különböző hatásoknak.

A Harvard Egyetem kutatói egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amely vízálló, rendkívül érzékeny, rugalmas és különösen robusztus. A szenzort úgy tervezték, hogy integrálható legyen a különböző ruhákba és akár a robotokba is.

Oluwaseun Araromi fejlesztő rámutatott, hogy a lágy anyagú, rugalmas érzékelőcsíkokat eddig könnyen szét lehetett rombolni. A most megalkotott eszköz viszont szénrostokból áll. A szenzort különböző hatásoknak tették ki, például szurkálták késheggyel, ráütöttek kalapáccsal, sőt, még autóval is áthajtottak rajta, de ezek nem ártottak neki. Végül számos érzékelőt integráltak egy textilbe, amelyből később egy ruhaujjat készítettek.

A kísérletben résztvevő személynek különböző feladatokat kellett elvégeznie, például az egyik kezét ökölbe kellett szorítania, majd kinyitnia és két ujját egymás ellen nyomnia. Az eszközök az alsókar minden mozdulatát feljegyezték. A fejlesztőcsapat által kifejlesztett és a gépi tanulási technikákkal képzett algoritmus segítségével az egyes izommozgásokat hozzá lehetett rendelni a megfelelő kézmozdulatokhoz. A szenzor ezek alapján létre tudta hozni a sportolóknak vagy más személyeknek szánt mozgási profilokat, amelyek segíthetik például az edzést vagy a rehabilitációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!