Berta Sándor

Az online elérhető gyógyszerek fele hamisítvány

Tudósok hívták fel a figyelmet a káros termékekre, amely miatt évente akár egymillió ember is életét veszítheti.

A világ több mint 140 tudományos akadémiáját tömörítő InterAcademy Partnership (IAP) nevű szervezet a közleményében rámutatott, hogy világszerte számos hamisított és nem teljes értékű vakcina, gyógyszer és egyéb egészségügyi termék van forgalomban, s azok a szerek éves szinten akár egymillió halálesetért is felelősek lehetnek. Az IPA ezért intézkedések bevezetését javasolta és a politikusok részéről mielőbbi fellépést sürgetett.

A hamisított gyógyszerek, vakcinák és más árucikkek elsősorban az alacsony jövedelemmel és korlátozott lehetőségekkel rendelkező országok állampolgárait veszélyeztetik. Néhány afrikai és ázsiai államban például a hamisított gyógyszerek és vakcinák piaci részesedése akár 20-30 százalék is lehet. Sőt, bizonyos készítmények, például malária ellenes szerek esetében ez az arány Délkelet-Ázsiában akár 30-50 százalék is lehet.

A hamisított gyógyszerekkel kapcsolatos jelentések fele Afrikából, a Szaharától délre lévő területekről érkezik be az Egészségügyi Világszervezethez (WHO). E jelzések 80 százaléka életmentő orvosságokra, például malária ellenes készítményekre és antibiotikumokra vonatkozik. Ugyanakkor a jelenség globálisan megfigyelhető, így a magasabb jövedelemmel rendelkező európai országokban és az Amerikai Egyesült Államokban is már aggasztó méreteket öltött.

Az IAP közölte, hogy minden egészségügyi termék hamisítható vagy elkészíthető olyan módon, hogy az eredetinél sokkal kevesebb hatóanyagot tartalmazzon, ide értve az innovatív megoldásokat is - függetlenül az áruktól. Az interneten és a szabad piacon keresztül értékesített árucikkek, amelyek megkerülik a nemzeti minőségbiztosítási rendszereket tovább súlyosbítják a helyzetet. A szervezet úgy vélte, hogy Európában az online eladott gyógyszerek és más készítmények 50 százaléka lehet hamisítvány.

Az IAP szerint a kormányoknak, a különböző hatóságoknak és felügyeleteknek, valamint a gyógyszeriparnak sokkal hatékonyabban kellene ellenőrizniük és szabályozniuk a területet. Amint arra Yves Juillet, a Francia Nemzeti Orvostudományi Akadémia tagja és az intézmény alapítványának főtitkára kiemelte, a valódinál kisebb hatóanyagú egészségügyi termékek gyártása, szállítása, tárolása és eladása egyaránt bűncselekmény. Ezeket a dolgokat pont az egyének egészségét és a közegészségügy területét érintő esetleges súlyos következmények miatt üldözni és büntetni kell. A közvélemény figyelmét fel kell hívni arra, hogy milyen kockázatokkal járhat az, ha valaki vényköteles gyógyszereket vásárol a világhálón. Ilyen termékeket kizárólag a szükséges engedélyekkel és tanúsítványokkal rendelkező internetes gyógyszertárakból szabad beszerezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #3
    Egymillió darwin-díjas...
  • Neocortex #1
    Ezért kell megbízható forrásból rendelni, mint az ebay xD