MTI

Eladta Honor üzletágát a Huawei

Eladta a Honor okostelefon üzletágát a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég, hogy ezáltal kivonva a Honort az anyacégre vonatkozó amerikai szankciók hatálya alól, biztosítsa a márka túlélését - adta hírül a vállalat mai közleményében.

A Honort a Shenzhen Zhixin New Information Technology nevű, a Huawei székhelyének otthont adó Sencsen város kormányzatának tulajdonában álló vállalat viszonteladókkal közösen alakított konzorciuma vásárolta meg. Az adásvétel lezárultát követően a Huawei nem rendelkezik majd az új Honor cég egyetlen részvényével sem, és nem fog részt venni az üzlet további működtetésében, illetve a cég döntéshozásában.

"A Huawei fogyasztói ágazatára az elmúlt időszakban rendkívüli nyomás nehezedett" - fogalmaznak, a problémát a "mobiltelefonok üzletágában szükséges technikai elemek tartós elérhetetlenségének" tulajdonítva. Az Egyesült Államok májusban tovább szigorította a Huawei-jel szembeni korlátozásokat, ellehetetlenítve a kínai vállalat számára az amerikai szoftverek és technológiák beszerzését. A Huawei szerint az eladás segíteni fog a Honor viszonteladóinak és beszállítóinak abban, hogy "túljussanak ezen a nehéz időszakon".

A 2013-ban alapított Honor az eladások tekintetében mára a világ egyik legnagyobb mobiltelefon márkájává nőtte ki magát, évente mintegy 70 millió készüléket értékesítve. Az Honor üzletág az elmúlt öt év során több mint 10 milliárd dollárnyi bevételt termelt a Huawei számára. Az eladásra vonatkozóan azonban nem közöltek pénzügyi részleteket.

Washington nemzetbiztonsági okokra hivatkozva léptetett életbe egyre több szankciót a Huawei-jel szemben tavaly óta, a kínai céget ugyanis azzal vádolja, hogy hozzásegíti a kínai államot a kémkedéshez. A Huawei tagadja az amerikai vádakat. A szankciók azonban súlyos csapást jelentettek a vállalat számára, hiszen például a Google szolgáltatásainak használatától elesve a Kínán kívüli vásárlók körében jelentősen csökkent a Huawei okostelefonok népszerűsége. A vállalat a korlátozások bevezetése óta ugyan azon fáradozik, hogy kiváltsa a készülékei gyártásához használt amerikai termékeket, ám a problémák súlyosságára utal, hogy Richard Yu, a vállalat fogyasztói ágazatának elnöke augusztusban közölte: hamarosan kifogynak az okostelefonok gyártásához használt csipekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Shenzhen Zhixin New Information Technology, azaz SZNIT. Jo nev! :-D

    Viccen kivul, alapvetoen ha marad a jelenlegi kormanyzat, akkor a vegen varhatoan kiterjesztik minden kinai tech cegre. Ha nem marad, akkor pedig nem varhatoak korlatozasok. Az 5G-vel is igazabol a biztonsagot es a kinai allam hozzafereset mondtak problemanak, mert azt megse mondhatjak, hogy az azonos frekvencia miatt zavarja az amerikai meteorologiai es katonai radarokat... (persze ha a kinai allam hozzafer es barmikor blokkolhatja a teljes amerikai legvedelmet es egyebkent is alapbol megvakitja a muholdas korai csapas elorejelzo rendszereket, az is vicces, de a vilag tobbi reszen ezt a kuzdelmet mar bebuktak, szoval jobb lenne ha az usa-ban alkalmazkodnanak es lecserelnek a rendszereiket valami 5g kompatibilisre)
  • Tetsuo #2
    Miért terjesztené ki? A Huawei-jel sem a mobiltelók miatt volt a probléma, hanem az 5G-s rendszer miatt.
  • UUUU #1
    Micsoda bukta lesz ez akkor, ha kiterjeszti az USA erre a cegre is az embargot.