Gyurkity Péter

Megindult a Huawei visszaesése

Beértek a szankciók, a Samsung megerősíti eddigi vezető helyét.

Az idei évben többször olvashattunk arról, hogy átalakul a telefongyártók rangsora, itt a legutóbbi előrejelzések szerint az Oppo lesz a harmadik gyártó, miközben a Huawei kapcsán arról számoltunk be, hogy a cég eladhatja a Honort. A jelek szerint most megindult a visszaesés, a friss adatokból ez már jól látszik.

A Counterpoint Research közzétette a legújabb havi összefoglalót, amelyben az augusztusban mért számokon futnak végig. Ebből kiderül, hogy míg az első negyedévben a Huawei végzett az első helyen (szigorúan nem éves alapon), addig a nyár folyamán a Samsung a várakozásoknak megfelelően (vagyis jól) teljesített, ezzel pedig megerősítette eddigi vezető helyét, a teljes okostelefonos szegmens 22 százalékát kaparintva meg, az áprilisban mért 20 százalékról emelkedve vissza. Különösen az indiai piac volt erős számukra, ezzel a felemelkedőben lévő ázsiai országban 2018 óta nem látott szintre jöttek fel, elsősorban az agresszív online értékesítési taktikának köszönhetően, amely a helyi Kína-ellenes érzelmekre is erősen épített – emiatt persze a kínai szereplők (Huawei, Oppo, Xiaomi) itt már visszaestek.


A globális küzdőtér második helyén a Huawei található, amely 16 százalékot őrzött meg magának, ez viszont némi csalódást jelent számukra, hiszen áprilisban még 21 százalékon álltak, legalábbis az újonnan leszállított készülékek arányát tekintve. A gyártó hazai piacán valószínűleg továbbra is jól teljesítenek, viszont az európai régióban egyértelmű a zuhanás, ami teljesen nyilvánvaló módon a Google-szolgáltatásokkal kapcsolatos tilalmak eredménye. Ami az elkövetkező hónapokat illeti, az amerikai beszállítók távolmaradása miatt nem túl valószínű a javítás, a piaci részesedés tehát tovább mérséklődhet. Ennek leginkább az Apple és a Xiaomi örülhet, ők a jövő év elejére megelőzhetik a céget, amely a tavaszra egészen a hetedik helyre eshet vissza.

Az Apple egyébként megőrizte korábbi pozícióit, ők maradtak 12 százalékon, viszont a Xiaomi nagyon feljött rájuk, hiszen ők 8-ról 11 százalékra ugrottak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #6
  Nem baj, majd Trump jól megszankcionálja a xiaomit/oppot/oneplust is, csak "nehogy" a xiaomi telókban is feltűnjön az appgalery, a baidu kereső nemzetközivé váljon stb...
 • lipovics #5
  Nekem volt P20 pro, most mate 20 pro van és már lenne mate 40 pro-m is, ha lenne benne google.

  Kurva Trump.
 • Vanek úr #4
  Nem, a Huawei egyértelműen a szankciók miatt esett vissza. Kinek kell egy Google ökoszisztéma nélküli telefon? Sőt, kinek kell egy Google ökoszisztéma nélküli gyenge telefon (mert a Kirin chipeket sem használhatják már)? Vagyis egyre kevesebben vesznek új Huawei-t, és nem azért, mert belépett abba az árkategóriába, amiben a többiek vannak. Hiszen a Huawei népszerűsége pont az volt, hogy a Samsung féle Exynos, vagy a Snapdragonok ellen hasonló teljesítményt produkáló Kirin-ekkel jelentősen olcsóbb árakat tudtak megcélozni; így 'olcsósítva' a felsőkategóriát is - ugyanakkor ugyanolyan szoftverkörítést kapott, mint a többi mobilproci (vagyis mondhatjuk, hogy olcsóbban adta ugyanazt - vagy akár néhol még jobbat is (lásd: kamerái)). De mióta nincs versenyképes chipjük, nincs szoftverkörítésük, a kutyának sem kell.
 • end3 #3
  Sajnos.., a Xiaomi felsőbb kategóriás telefonjainak induló-árai is elszálltak, legalább is nálunk Magyarországon biztosan. (Persze kérni bármennyit lehet értük, a vevők intelligenciáján múlik, hogy meg is adják érte, mert egy idő után úgyis rájönnek a gyártók, hogy engedni kell az árból, ha egyáltalán eladni akarnak.)
 • NEXUS6 #2
  Hát igen, lehet, hogy a Huawei nagyot bukott, de az egészből a Xiaominak lett a legnagyobb haszna, és a két kínai gyártó összesen még így is vezet!
  A Huawei visszaesésének fő oka lehet az, hogy belépett abba az árkategóriába, ahol a Samu és az Apple is van, és kevésbé a szankciók. Ehhez képest a Xiaomi még mindig a legjobb ár/érték arányú termékeket adja, és ismertségük folyamatosan nő.
 • tyű #1
  Más olvasatban, a Huawei-t érintő amerikai szankciókból profitált egy kínai és egy dél-koreai cég, de az amerikai Apple, a világ legdrágább cége, még a Huawei kárára sem volt képes erősíteni egyelőre.