SG.hu

Anglia tiltólistára tette a Huaweit

A brit távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a kínai Huawei technológiai óriáscégtől berendezéseket a nagy-britanniai 5G mobilhálózat kiépítéséhez - jelentette be a digitális fejlesztésért felelős brit minisztérium vezetője.

Oliver Dowden a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatásában közölte azt is, hogy a Huaweitől vásárolt, a brit 5G hálózatba már beépített eszközöket 2027 végéig el kell távolítani a távközlési rendszerekből. Dowden elmondta: a kormány a kínai céggel szemben foganatosított amerikai szankciók, valamint saját kiberbiztonsági szakértőinek felülvizsgált útmutatásai alapján döntött úgy, hogy a Huawei termékeit ki kell tiltani a brit 5G hálózatból. A miniszter közölte azt is, hogy a 2024-ben esedékes következő nagy-britanniai parlamenti választásokig a brit kormány törvényben teszi "visszafordíthatatlanul" kötelezővé a Huawei termékeinek teljes eltávolítását a brit 5G hálózatokból, és ezek a hálózatok 2027 végére "Huawei-mentesek lesznek".

Az amerikai kereskedelmi minisztérium május 15-én új szankciókat léptetett érvénybe a Huawei ellen, és ez olyan érdemi jelentőségű mozzanat volt, amelyet a brit kormánynak figyelembe kellett vennie. Az Egyesült Államok nem most tett először kísérletet arra, hogy akadályozza a Huawei beszállítói részvételét az 5G hálózatok kiépítésében. Ez volt azonban az első olyan amerikai szankcióintézkedés, amely potenciálisan komolyan befolyásolhatja a Huawei képességét új berendezések nagy-britanniai értékesítésére - fogalmazott a brit miniszter. Oliver Dowden szerint ugyanis az amerikai intézkedés akadályozza a Huaweit amerikai technológiával és szoftverrel készült termékek gyártásában és importjában.


A döntés jelentősen lelassítja a szigetországban az 5G kiépítését, mert a szolgáltatóknak minden Huawei 5G-eszközt le kell szerelniük

A brit Országos Kiberbiztonsági Központ (National Cyber Security Centre, NCSC) az amerikai intézkedés hatására jelentősen átértékelte annak megítélését, hogy milyen biztonsági kockázatot jelent a Huawei jelenléte a brit 5G hálózatokban. Tekintettel arra a bizonytalanságra, amelyet mindez a Huawei beszállítói hálózatában teremt, az NCSC megítélése szerint Nagy-Britannia már nem lehet biztos abban, hogy a jövőben garantálni tudja az 5G hálózatokban használatos Huawei-berendezések biztonságát - mondta keddi alsóházi tájékoztatásában a miniszter. Dowden közölte: a brit kormány nem könnyű szívvel hozta meg döntését a Huawei kitiltásáról, mivel számításai szerint a kínai cég termékeinek beépítését tiltó, illetve a már beépített Huawei-eszközök eltávolítását előíró intézkedések együttesen két-három évvel késleltetik a nagy-britanniai 5G hálózat teljes körű üzembe helyezését és akár kétmilliárd fonttal (785 milliárd forinttal) is növelhetik a fejlesztési költségeket.

A brit kormány már januárban elrendelte, hogy a kínai vállalat "magas kockázatú beszállítóként" a brit 5G program központi, biztonsági szempontból "érzékeny" elemeihez nem szállíthat berendezéseket, és a perifériális hozzáférési elemek kiépítéséhez szükséges eszközöknek is csak a 35 százalékát adhatja. London akkori intézkedése eltiltotta a Huaweit a brit 5G hálózat olyan elemeinek létrehozásától is, amelyek "érzékeny" földrajzi helyeken, például katonai támaszpontok vagy atomerőművek közelében lesznek. A digitális fejlesztésért felelős minisztérium vezetőjének keddi bejelentése ezeket az intézkedéseket szigorítja még tovább, a jövő évtől gyakorlatilag teljesen kitiltva a Huaweit a brit 5G hálózat fejlesztéséből.

Londonra az amerikai kormány az elmúlt hónapokban komoly nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy a Huawei egyáltalán ne vehessen részt a brit 5G hálózat létrehozásában. Az Egyesült Államok álláspontja szerint a vállalat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel közvetlen kapcsolatban áll a kínai kormánnyal. Nem megerősített brit médiaértesülések szerint az amerikai kormány azt is kilátásba helyezte, hogy ha London hozzáférést ad a Huaweinek a brit 5G hálózat kiépítéséhez, az Egyesült Államok eltávolítja Nagy-Britanniát a Five Eyes (Öt Szem) hírszerzési szövetségből. A Five Eyes az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze.


A Huawei érthetően nem boldog a bejelentés kapcsán, és azt hangoztatják, hogy a döntés rossz az országnak és rossz a fogyasztóknak. "Csalódást kelt a döntés és rossz hír az Egyesült Királyság minden mobiltelefon-felhasználója számára. Ez azzal fenyeget, hogy az ország a digitális leállósávba kerül, megdrágulnak a költségek és elmélyül a digitális szakadék. Szintlépés helyett a kormány a visszalépés mellett döntött, így azt kérjük, hogy ezt gondolják újra. Továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy az Egyesült Államok legutóbbi szankciói nem befolyásolják az Egyesült Királyságba szállított termékeink tartósságát és biztonságosságát.” - nyilatkozta Edward Brewster, a Huawei Technologies UK szóvivője.

"Sajnálatos módon a Huawei jövője az Egyesült Királyságban átpolitizálódott, az ügy az USA kereskedelmi politikájáról szól, nem pedig a biztonságról. Az elmúlt húsz évben a Huawei azon dolgozott, hogy egy jobban összekapcsolt Egyesült Királyságot építsen. Felelős vállalatként továbbra is támogatjuk majd felhasználóinkat, ahogy azt mindig is megtettük. A mai bejelentéssel kapcsolatban részletes elemzéssel készülünk, amelyben bemutatjuk, mit jelent mindez az üzletvitelünk számára, és dolgozunk azon, hogy az Egyesült Királyság kormányának elmagyarázzuk, a Huawei miként tud továbbra is közreműködni egy jobban összekapcsolt Egyesült Királyság megteremtésében” – zárta nyilatkozatát Edward Brewster.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #18
  Kistestver megint nyalogatja a nagytestver talpat. Kell a sajat termek, hogy az USA tudja lehallgatni a telefonokat, mint annal a skandinav nemzetkozi telefontarsasagnal, amin keresztul az europai , nemzetkozi atmeno telefonhivasokat bonyolitottak le es kiderult, hogy a CIA fedoceg a 70es evekben felvasarolta, hogy megfigyelhessek ezeket a hivasokat. Nem olyan regen derult ki mindez. Persze akkor az angolok nem tiltakoztak sem az USA.
 • Tetsuo #17
  Ezt a marhaságot! Éppen a Huawei van 2-3 év fejlesztési előnyben az 5G-t tekintve az USA-val szemben. És egyre több területen így van ez - emiatt lépett a protekcionizmus útjára a Trump-kormányzat.
  Kínában már néhjány éve több a szabadalmi beadvány és az elfogadott is, mint az Egyesült Államokban.
 • sárkánylovag #16
  Szerintem nagyon bánni fogja ezt a tettét anglia pedig drukkolok a kócosnak mert jófazonde kína retorziói rosszabbak lehetnek mint amit kap amerikától.

  Gombabácsi: Hardware-t nem tudsz leellenőrizni csak software-t
  Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2020.07.15. 19:48:59
 • Palinko #15
  Oroszország is zártabb, de abban igazad van hogy most már ha megnyitnák se mennének tönkre ezek az appok mert annyira nagy a felhasználó bázis. A felsorolt appok egy része meg csupán azért lett népszerű sztem mert korán fejlesztették ki a saját nyelvre mert ott is kevesen beszélnek angolul
 • zola2000 #14
  "Vajon akkor is ilyen nagyra nőttek volna a helyi megoldások? "

  Nos Koreában és Japánban elég sok nagy IT cég van, ami néha a többi ázsiai országban (kínától délre) néhány nyugaton is jól megy, pl Line, Naver, Kakaotalk, SoftBank, Nintendo, Rakuten stb szóval meg merem kockáztatni hogyha Kína holnaptól nem lenne tűzfal mögött, akkor sem járnának úgy a kínai IT cégek ahogy az európai iWiW, opera, Dailymotion Nokia stb járt.

  Elvileg Oroszországban is van Google, mégis jól megy a Yandex.
 • Tikal #13
  Milyen szabad piacról beszélünk? Amit Kína nem ad senkinek, arról? :D
 • Ender Wiggin #12
  "szuper minőségű szuper árú és főleg szuper innovációk"

  nem olcsó, semmivel sem jobb minőség, mint bármi a piacon, az innovációkat meg lopták. kb. ennyi.
 • Palinko #11
  Ez így igaz, egyetértek az ötlettel, mert kína próbálja kihasználni a szabad piac előnyeit úgy hogy ő nem ad vissza. Az olcsó munkaerőt adja de igazából abból épült fel a gazdagsága amiből most mindent megvesz szóval az sem valami nagy adás, ha saját érdeke is. Mi lett volna ha ott is be van engedve az összes netes konszern? Vajon akkor is ilyen nagyra nőttek volna a helyi megoldások? Én kétlem. Az állam nyugaton is tömi a cégeket csak egy csavarral szóval ebben épp nincs sok különbség.
 • Arnika19 #10
  Neked aztán van. 5G-vel kapcsolatban kinek van a legtöbb szabadalma? Az vezeti a piacot. A Nokia a béka seggénél sincs.Az Ericcson meg csak egy szegmensben gondolkodik. De én azt írtam:
  Az USA jóval le van maradva 5G területén. Ezt aztán nem cáfoltad meg semmivel, nem is lehet.
 • fade2black #9
  Láthatóan fogalmad sincs az egész 5G piacról. NIncs endtoend US 5G. Jelenleg ilyet lényegében három cég tud a világon: Ericcson, Huawei, Nokia