Gyurkity Péter

Jövőre jön a Huawei saját telefonos szoftvere

Addig is a béta érkezik, az okostelefonokat 2021-ben vonják csak be.

A Huawei kapcsán számos alkalommal írtunk az amerikai szankciókról, valamint azok hatásáról, de szót ejtettünk a kínai gyártó saját operációs rendszeréről is, amelyet eredetileg még tavaly jelentettek be, hogy azután az év végén jelezzék a várható globális elérhetőséget. Most kiderült, hogy mire számíthatunk, a telefonokra még picit várni kell.

A saját rendezvényen elhangzott beszédben részletezték, hogy a HarmonyOS 2.0 első előzetese már most megjelenik, ez viszont az első körben kizárólag a külső fejlesztők számára lesz érdekes hír, hiszen kifejezetten nekik, nem pedig a végfelhasználóknak szánják azt. Legalább ilyen fontos adalék, hogy az okostelefonokon egyelőre nem próbálhatjuk ki a rendszert, mivel itt a televíziókat, az okosórákat, illetve a különböző, a szoftvert támogató járműveket célozzák meg, az első bétaváltozat pedig később, valamikor az idei év vége előtt bukkan majd fel. Az okostelefonokat nagyjából ekkor vonják majd be a támogatott készülékek körébe, hiszen azt is elárulták, hogy az első ilyen készüléket a jövő év elején dobnák majd piacra.


Ezzel egy időben az is kiderült, hogy az OpenHarmony néven egy nyílt forráskódú platformot is útnak indítanak, amely (elsődleges célkitűzését és feladatát illetően) leginkább az Android Open Source Project (AOSP) filozófiájára emlékeztet. A legfőbb szempont annak elősegítése, hogy a további gyártók és a külső fejlesztők hozzájáruljanak a HarmonyOS fejlesztéséhez, folyamatos optimalizációjához, itt pedig a viselhető és az IoT-eszközök támogatását is biztosítani fogják, legfeljebb 128 MB memóriáig. Jövő áprilisban kibővítenék a támogatott kütyük körét, a memória maximális mérete ekkor 4 GB-ra ugrik majd, októberben pedig még tovább növelik a plafont ezen a területen.

A Huawei eddig leginkább a saját szoftverbolttal próbálkozott, kíváncsian várjuk, mennyiben lesz sikeres az új operációs rendszer – azt egyelőre nem árulták el, hogy a meglévő készülékekre is megjelenik-e a szoftver.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!