Berta Sándor

Francia­országban nem lesz teljes Huawei-blokád

Az európai uniós tagállam a saját útját járja a kérdésben.

Guillaume Poupard, a francia kiberbiztonsági hivatal (ANSSI) vezetője kijelentette, hogy nem kerülhet szóba a Huawei teljes kitiltása a franciaországi 5G-hálózatok felépítéséből, de a távközlési szolgáltatók és társaságok számára azt ajánlotta, hogy a hálózatépítések és -fejlesztések során ne támaszkodjanak a kínai konszern technikáira és rendszereire.

A francia vezető arra reagált, hogy az amerikai kormány korábban arra hívta fel a szövetségesei figyelmét, hogy mondjanak le a Huawei technikájának az alkalmazásáról, mert az érintett berendezések alkalmasak lehetnek a kémtevékenységre. Franciaország már márciusban úgy döntött, hogy a Huawei nem lesz kizárva a különböző pályázatokból és projektekből, de megpróbálja a vállalatot az alapvető fontosságú hálózatoktól távol tartani.

Az aktuális ajánlás egyébként elsősorban két telekommunikációs szolgáltatót érint, ezek a Bouygues Telecom és az SFR, ugyanis ez a két cég a hálózatai esetében körülbelül 50 százalékban a Huawei technikájára és rendszereire épít. Az Orange távközlési konszern - amely részben a francia állam tulajdonában van - már korábban eldöntötte, hogy lemond a Huawei felszereléseinek használatáról és inkább az Ericsson vagy a Nokia rendszereit részesíti előnyben.

Poupard közölte, hogy ezeket az ajánlásokat és intézkedéseket nem szabad Kína elleni ellenséges lépésként felfogni, hanem ők csak azt mondják, hogy az európai piaci szereplőkkel kapcsolatos kockázatok nem azonosak a nem európai vállalkozások által jelentett kockázatokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!