Gyurkity Péter

Durvul a telefonháború az USA és Kína között

A kínai fél komoly válaszcsapásokkal készül, amelyek azonban visszaüthetnek.

A napokban már olvashattunk arról, hogy az amerikai illetékesek a Huawei és a ZTE termékeire vonatkozóan egészen 2021-ig meghosszabbították a tiltólistán való szereplést, emiatt a két kínai cég továbbra is nehéz helyzetben lesz, nemcsak az észak-amerikai régióban, de az alkatrészek beszerzése terén is. Most már alakulnak a kínai válaszcsapások, amelyek amerikai érdekeket sérthetnek.

A szintén kínai Global Times, amely ugyan nem része az állami médiának, ám sokak szerint írásaik többnyire a kormányzat véleményét tükrözik, arról számolt most be, hogy az illetékesek komolyan dolgoznak a lehetséges válaszcsapásokon. Ezek között szerepel a nagy amerikai vállalatok, így például az Apple és a Boeing termékeinek teljes ottani betiltása, valamint a Qualcomm Snapdragon mobilchipek teljes távoltartása a kínai gyártóktól. Itt természetesen nem ennyire egyszerű a helyzet, hiszen az első lépéssel további, még súlyosabb amerikai reakciót válthatnak ki, a második pedig azt jelentené, hogy a kínai telefongyártók nélkülözni lesznek kénytelenek az egyik legfontosabb komponenst, amelyeket ma még nem tudnak egyszerűen pótolni.

Egyes vélemények szerint a kínai félnek mindenképpen lépnie kell valamit, hogy egyértelműen jelezze az USA számára elégedetlenségét, mások azonban azt emelik ki, hogy nagyon jól meg kell gondolniuk a részleteket, hogy elkerüljék a saját vállalataik üzleti érdekeinek károsítását. A Qualcomm és az Apple helyett például az első körben a jóval kisebb amerikai piaci szereplőket vehetik célba, jelezve a tengerentúli illetékeseknek a helyzet tarthatatlanságát, ezt követné majd később a nagy gyártók célkeresztbe vétele, ami már komoly csapás lenne, hiszen az Apple például teljes bevételének csaknem 15 százalékát szerzi az ázsiai országból. Az amerikai eredetű chipek betiltása már összesen 36 milliárd dolláros bevételtől fosztaná meg az ottani vállalatokat, ez azonban (ahogy említettük) a kínai telefongyártóknak sem lenne jó, bár ez utóbbiak már gőzerővel dolgoznak a saját alternatívákon, nyilván nem véletlenül.

Az USA (és maga Trump elnök) eközben a TSMC helyi üzemének felépítését támogatja, miközben azt vizsgálják, hogy miként lehetne támogatni az amerikai vállalatok hazaköltözését, a kínai beszállítói csatornák teljes mellőzését. Ezt nyilván a világgazdaság is megsínylené, de hosszabb távon az USA akár még jól is járhat, ha valóban visszatérnek a jobban fizető ipari állások, amelyeket még nem lehet teljesen robotokkal kiváltani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!