Gyurkity Péter

A viselhetőket nem fogta vissza a pandémia

A bevételek stagnáltak, itt leginkább a szolgáltatások segítettek.

Az elmúlt napokban már beszámoltunk arról, hogy a tengerentúlon többek között a laptophiány sorolható fel a globális pandémia egyik következményeként, miközben a telefongyártók rangsora is átalakult. A Canalys most a viselhetők piacának fontosabb fejleményeit foglalta össze, kiemelve, hogy a csökkenést itt is sikerült elkerülni.

A részletes jelentésben az észak-amerikai régióra koncentrálnak, ez viszont útmutatóként szolgálhat számunkra, hiszen az ottani vásárlói szokásokat általában némi csúszással mi is át szoktuk venni. Ebből kiderül, hogy a viselhető kütyük területén belül 10 százalékos növekedést sikerült elérni, legalábbis ami a leszállított példányok számát illeti, eközben viszont a teljes bevétel stagnált, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy a felhasználók inkább az olcsóbb megoldásokat részesítették előnyben, többek között a járvány miatti jövedelemkiesés és a takarékoskodás miatt. Az átlagos eladási ár ezzel 11 százalékkal esett vissza, ez most 235 dollárnál húzódik meg.

Bár az egyes típusok versenyét az Apple Watch Series 5 vezette, itt a kettővel korábbi generáció képviselője 30 százalékkal tudott erősíteni, a többi olcsóbb fejlesztés pedig szintén nagy népszerűségnek örvendett, ezzel is magyarázható az átlag mérséklődése. A korábban nem sok sikert arató, kevésbé ismert márkák is javítani tudtak számaikon, különösen az 50 dollár alatti példányoknál lehetett látni a jóval nagyobb vásárlói keresletet, ezt pedig az Amazon is igyekszik kihasználni, a 65 dolláron bemutatkozó Halo piacra dobásával. A Fitbit esetében egyértelmű az előfizetéses szolgáltatások kedvező hatása, ez a Whoop esetében is így volt, mivel a vásárlók előnyben részesítik az egy csomagban árult hardveres és szoftveres összeállításokat.

A piacot továbbra is az Apple vezeti 37,6 százalékkal, mögöttük (alaposan leszakadva) a Fitbit, majd pedig a Garmin, a Samsung, valamint a Verizon sorakozik fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!