Berta Sándor

Németország szigorúbban lépne fel az IT-óriások ellen

A helyi kormány jelentős mértékben kibővítette a Szövetségi Versenyhivatal jogköreit.

Az elfogadott tervezetnek köszönhetően egy olyan új jogszabály jött létre, amely a különböző helyzetek megelőzésére összpontosít és az eddiginél több jogosítványt ad a hivatal kezébe a piacot uraló digitális konszernek ellen. A cél az volt, hogy már az esetek korai szakaszában minél szigorúbban fel lehessen lépni a piaci hatalmukkal visszaélő társaságokkal szemben.

Ezenkívül változás az is, hogy a specifikus adathozzáférés-szabályozások elősegítik az innovációt és szabadon tartják a piacokat. Többek között megtiltható lesz a különböző platformokat üzemeltető cégek számára, hogy a vetélytársaik ajánlatait rosszabb színben tüntessék fel, mint a sajátjaikat.

Fontos módosítás továbbá, hogy a Szövetségi Versenyhivatal az eddiginél gyorsabban és hatékonyabban tudjon beavatkozni a digitális piacok működésébe, s a kartellügyi eljárások is gyorsabban lefolytathatók legyenek. A vállalatok ugyanakkor nagyobb jogbiztonságot kapnak elsősorban az adatok közös felhasználása esetében vagy a szolgáltatások létrehozatalakor. Peter Altmaier szövetségi gazdasági miniszter mérföldkőnek nevezte az új törvény elfogadását.

Németországban a Szövetségi Versenyhivatal legutóbb augusztusban az Amazon ellen indított vizsgálatot az árképzés befolyásolása miatt és mert megalapozottnak találta a gyanút, hogy a kereskedelmi óriás visszaélhetett a piaci pozíciójával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!