Berta Sándor

45 évvel ezelőtt nyílt meg a világ első számítógép-boltja

Az üzletnek csodájára jártak és nem csupán a kínált modell miatt volt érdekes.

A boltot Richard "Dick" Heiser hozta létre és 1975. július 15-én nyitott ki első alkalommal. Az üzlet Los Angelesben működött és az első terméke az Altair 8800 típusú számítógép volt. A férfi 1973-ban vásárolta meg az első számítógépét, a Computer Animation Naked Mini modelljét, amely képernyővel és két floppy meghajtóval együtt 14 000 dollárba került. 1975-ben lenyűgözte a Popular Electronics című újságban bemutatott, mindössze 400 dollárba kerülő Altair 8800. A készülék az árával hódított, hiszen akkoriban egyetlen processzorért, egy új Intel 8080-ért is több mint 300 dollárt kértek el.

Heiser az Altair 8080-at élőben először 1975 májusában a National Computer Conference nevű rendezvényen látta. A gyártó, az MITS nem kapott saját kiállítóhelyet, így az eszközt a kongresszus helyszínéül szolgáló központ előtt, egy átalakított lakókocsiban (MITS Mobil) állították ki. S volt még egy különlegesség: a bemutatott számítógépen a BASIC futott.

Heisernek ekkor jött az ötlet, hogy boltot nyisson, amely egyrészt az Altair 8080-ast, másrészt az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál. Elrepült Albuquerque városába, az MITS központjába és aláírt egy viszonteladói megállapodást az Altair atyjának számító Ed Roberts menedzserrel. Az üzlet nyitásához hitelt akart felvenni, de a bank elutasította, mert nem tartotta elképzelhetőnek, hogy egy ilyen vállalkozás működőképes lehet. Végül a szülei és a felesége, Lois támogatták, így havi 225 dollárért ki tudott bérelni egy 110 négyzetméteres helyiséget Los Angeles nyugati részén. A bolt az Arrowhead Computer Co. nevet kapta, de igazán híressé a név alatti szlogen tette: The Computer Store.

Érdeklődőkből nem volt hiány, mert sok vásárló soha nem látott még számítógépet közelről. Az Altair 8080 értékesítésével nem lehetett sok bevételt termelni, azonban Heiser megtanulta, hogy az emberek sokat költenek kiegészítőkre, főleg azért, mert bár a termék bővíthető volt, de az alap kiadásához nem járt sem billentyűzet, sem képernyő.

Heiser az IBM-től vette át azt az ötletet, hogy ne csak termékeket áruljon, hanem szolgáltatásokat és megoldásokat is kínáljon, s az utóbbiak közé tartoztak a saját fejlesztésű programok, amelyek individuális problémákhoz készültek. Az első hónapban a bevétel elérte a 10 000 dollárt, az első alkalmazott pedig a felesége volt.

1976-ban egy négyszer nagyobb épületbe kellett költözniük Santa Monicába és a bevétel havi 50-60 000 dollárra nőtt. Pedig az MITS képviselőivel való kooperáció nem volt könnyű, mert a gyártó exkluzivitást várt el Heiseréktől és megtiltotta más klónmodellek, például a sikeres IMSAI 8080 értékesítését. Az MITS-t 1976-ban eladták, később pedig a The Computer Store más számítógépeket (Apple II, Commodore PET) is felvett a kínálatába.

1975 decemberében Paul Terrell Mountain View városában megnyitotta az első Byte Shopot, amelyhez az Apple 50 darab Apple I számítógépet szállított, majd 1976-ban megnyílt New Yorkban is az első számítástechnikai bolt, a Computer Mart. A Popular Electronics 1977 decemberében már arról írt, hogy több mint 900, többnyire kis méretű számítástechnikai üzlet működött az USA-ban és azok egynegyede Kaliforniában várta a vásárlókat. Heiser 1982-ban adta el a boltját, utána számítógépes tanfolyamokat szervezett és írni kezdett. A férfi néhány hét múlva lesz 79 éves.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #1
    Egy szép történelem története. Még nem is léteztem akkor :-)