Gyurkity Péter

A járvány mutatja meg a PC létjogosultságát

A mobilos szegmens visszaesett, a PC-piac szereplői viszont javuló eredményekről adtak hírt.

Az új koronavírus terjedése, majd pedig az emiatt meghozott korlátozó intézkedések komoly változásokat idéztek elő az asztali és hordozható megoldások szegmenseiben. Érdekes ellentét rajzolódik itt ki a két terület között, hiszen az eddig látott trend (legalábbis ideiglenesen) megfordulni látszik, bár az kérdéses, hogy ez meddig marad így.

Az elmúlt években többnyire azt láttuk, hogy míg az asztali PC-k és noteszgépek forgalma egyre lassul, maga a terület pedig egyre inkább beszűkül, addig a mobilszegmensben, a hordozható kütyük piacán kitart a gyors növekedési ütem. Az elmúlt hetekben egyszerre több fontos jelentés és felmérés is napvilágot látott, ezekben viszont éppen ellentétes eredményekről számoltak be a különböző szereplők, ami arra utal, hogy járványhelyzetben ismét előtérbe kerül a munkára és szórakozásra is egyaránt megfelelő módon használható hagyományos számítógépek alkalmazása, vagyis egyáltalán nincs még vége a PC-korszaknak. Jól mutatja ezt, hogy míg az IDC piackutató cég adatai szerint a telefonok piacán egyértelmű a visszaesés, ez pedig a táblák területén sincs másként, addig a PC-k felemelkedésével megismert nevek végre ismét örülhettek az erősödő forgalom által generált jobb számoknak.

Az Intel például 23 százalékos növekedésről adott hírt a bevétel kapcsán, míg a PC-üzletág 14 százalékkal növekedett, ahogy a vásárlók és vállalatok egyaránt nagyobb mértékben támaszkodtak ezen megoldásokra, ami egyértelműen a korlátozások hatása. A nagy rivális AMD tevékenységi köre ugyan jóval szűkebb, azonban saját jelentésükben ők is a jobb noteszgép-eladásoknak örülhettek, az egy évvel korábbi számokhoz képest itt ugyanis 73 százalékkal jobb volt a végeredmény az első 3 hónap során. Még a DRAM-eladások kapcsán érintett Samsung is jobb eredményről számolt be, miközben a Western Digital a háttértárolók iránti érdeklődés megugrása révén javított saját számain.

A Google persze mindenképpen jól jár a helyzettel, hiszen ők több más területen is óriásnak számítanak, azonban Sundar Pichai a Chromebook-eladások kapcsán értekezett a javuló adatokról, márciusban ugyanis megugrott a készülékek iránti érdeklődés, a Microsoft pedig az Office-termékcsalád növekvő eladásai kapcsán emelte ki, hogy tulajdonképpen 2 hónap alatt zajlott le egy olyan átalakulási folyamat, amely normál körülmények között legalább 2 évet venne igénybe – a nagyobb forgalom itt is az otthoni munka elterjedését (kikényszerítését) mutatja meg nekünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #25
    "Mint az "idén lesz a desktop Linux éve" szlogent"
    ez mondjuk jogos, desktopon sehol sincs. De ha azt nézzük melyik rendszer a legnépszerűbb akkor bizony a linux az. Desktop szegmensben nem, de amúgy minden másban ő a top.
  • wraithLord #24
    Az. Igazából ennek csak energiatakarékosság, "környezettudatosság", esetleg helytakarékosság szempontjából lenne értelme, ugyanerre jó egy mini-PC is. Munkahelyen lényegesen életképesebb.
  • TokraFan #23
    Van pár apróbb hiba a gondolatmenetedben. Egyrészt technikai értelemben, mert egy telefon, sem a hardver, sem a szoftver terén nem mérhető egy klasszikus értelemben vett desktop PC-hez. Tehát nem kapsz teljes értékű és teljesítményú -klasszikus értelemben vett X86 alapú- PC-t egy telefonnal attól, hogy desktop bedokkolod és rákötsz hagyományos perifériákat + monitort. Másrészt, a laptopra ez már nem igaz, mert azok teljesítménye és hardver platformja többnyire megegyezik egy normál X86-os PC-vel, a perifériák csatlakoztatását követően tehát egy szinte teljes értékű PC-t kapsz, miközben alapvetően egy mobil eszközről van szó és nem desktop-ról.

    t_robert
    Egyetértek.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.05.14. 15:34:08
  • ugh #22
    Agyfasz is, hogy nem lehet mar csak tepsit kapni.
    A mobil telo lenyege hogy mobil. Bevagod a rovidgatyad zsebebe.
    De lassan akkorak lesznek mintha egy telefonfulket vinnel magaddal csak nincs vezetek.
    A ruhat meg lerantjak rolad.
    Mobiltelefon taska lesz a kovetkezo agyhalal ha igy haladunk.
    A tabletek "kudarca" az lett, hogy egy 4-5 eve vasarolt jobb tabival ma is el lehet netezgetni.
    Telefonnal is csak a telok meg osszetornek a sok csocsfejnel es lecserelik evente.


    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.05.14. 14:25:08
  • t_robert #21
    A tabletek kudarcához az is hozzá játszik, hogy utóbbi években az telefonok átlagos kijelzőmérete és felbontása negnővekedett. Még inkább elmosva a határt egy telefon és egy tablet közt. 1-2 hüvelyk miatt nem érdemes venni még egy eszközt. ráadásul a tabletek átlagos teljesítménye meg se közelíti a mai top telefonok teljesítményét.
  • t_robert #20
    persze mert egy PC-n natív X86 kódra lefordított programok futnak. Melyek sebessége sokkal nagyobb, mint a mobil eszközök JAVA appletjei. Amig JAVA virtuális gépen futnak sorról sorra forditva hasonlóan, mint régen a basic interpreterek. a PC az egy ipari szabvány. az egyík x86-os procira irt program gyakorlatilag simán fút bármilyen más X86-os procin. Az egyik mobil telefon hardvere nem egyezik meg egy másik mobil telefon hardverével. Vgayis nem lehetne átvinni exynos procis Samsung telefonra irt és fordított natív kódot mondjuk egy Huawei telefon Kirin procijára. az egyetlen közös lehetőség a JAVA VM. Vagyis ha a két telefon közt. Ha elvben ugyan az vrzió Androidra irnak egy appletet az futni fog a másik eszközön...(többnyire) Ez azért működik mert a Samsung ís elkészítette a saját telefonjához a JAVA kompatibilis virtuális gépet és a Huawei is. Persze egy soronként forduló applet teljesítménye nem egy natív kód. Vagyis relatíve hiába van 8 mag egy telefonban mondjuk 2,5 GHz-en és van egy PC 4 maggal szintén 2,5 GHz-el a natív kód miatt gyorsabb lesz a PC-n: ezért van, hogy egy PC program átirat mondjuk telefonra, sokkal butább lassabb és primitívebb lesz, mint az eredeti.
  • t_robert #19
    most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy mennyivel könnyebb egy nagy kijelzőn dolgozni egérrel és billentyűvel. ráadásul a mobil eszközöknek tényleg nincsen elég csatlakozója. Persze BT és egyebekkel lehet bizonyos perifériákat hozzácsatolni de én akár hányszor akartam így dolgozni tele voltam gondokkal a billentyű és nyomtató használattal kapcsolatban. valami nyavajája mindig volt a dolognak. Nem tehetsz oda a egy cégnél 200 embernek egy monitort és egy BT klavcsit, hogy dolgozz mobillal. Most a céges adatárakhoz való hozzáférésről ne is beszéljek. OK, hogy PC-re irnak programot, mondjuk számlázni és készletet kezelni, de mondjuk mobilra?????? hát. egész nap menne a sirás rivás, hogy nem tudok most nyomtatni. behalt a billentyűzet.... a mobil eszközökhöz kapcsolt kiegészitők megbizhatósága egy kalap szar. Mint gyakorló rendszergazda mondom....
  • __z #18
    Szerintem, a "PC" kifejezés ma már anakronisztikus. Én inkább a "desktop" kifejezést használnám helyette, nekem a "desktop" nem technológiai, hanem "ergonómiai" kategóriát jelent: monitor+billentyűzet+egér, az hogy mire van rákötve, nekem teljesen irreleváns. Hol a hiba gondolatmenetemben?
  • pakeszke #17
    a nagyra tartott PCdre hany flashlight app van?
  • molnibalage83 #16
    Sokat utazók és fotósokat leszámítva és még senkinél nem láttam tabletet. Soha. Könyvet olvasnak rajta, videót néznek, a fotós meg gyorsan vissza tudja nézni nagyobban az elkészült képet. Kb. ennyire jó a tablet vagy himihumi böngészős játékokat tolni.