Berta Sándor

Vevőt keres a Magic Leap

A céghez egykor nagy reményeket fűztek az alapítók és a befektetők.

A Bloomberg közölte, hogy egy kevert (vegyes) valóság szemüveg kifejlesztésére eddig több mint kétmilliárd dollárt összegyűjtő Magic Leap keresi azokat a társaságokat, amelyek részben vagy teljesen megvásárolnák.

A döntés azért érdekes, mert 2014 októberében a Google, a Qualcomm, a Legendary Entertainment Inc., a KKR, a Vulcan Inc., a Kleiner Perkins Caufield & Byers, Andreessen Horowitz és az Obvious Ventures összesen 542 millió dollárral támogatták a Magic Leapet, amelynek az értéke így megközelítette a kétmilliárd dollárt. A vállalkozással kapcsolatban 2015 októberében derült ki, hogy kiterjesztett valóság szemüveget készít, majd 2016 elején 800 millió dolláros tőkeinjekciót kapott, 2016 júniusában pedig együttműködési megállapodást írt alá a Lucasfilm vezetőivel. A két vállalat jelezte, hogy közös laboratóriumot alapít San Franciscóban. A Magic Leap 2018 februárjában szintén további komoly támogatásban részesült - többek között Európa vezető digitális kiadója, az Axel Springer Digital Ventures volt az egyik beruházó. A fejlesztett szemüveg 2018 augusztusára készült el, majd rövid idővel később a Sennheiser lett a cég partnere. A Magic Leapnek azóta viszont nem igazán sikerült érdemi előrelépést elkönyvelni, bár, mint látható, ötletből nem volt hiány.

A társaság legnagyobb befektetőjének immár a Google és az Alibaba számít, de ez sem jelentett megoldást. A vállalkozás vezetői számos piaci szereplőt megkerestek, felajánlva a Magic Leap részleges vagy teljes tulajdonjogát. A vállalat képviselői nemrég már egyeztettek például a Johnson & Johnson és a Facebook menedzsereivel, de az utóbbiakkal folytatott tárgyalások nem jutottak messzire. A Magic Leap, a Facebook és a Johnson & Johnson eddig nem kommentálták az értesüléseket. Bennfentesek azt nyilatkozták továbbá, hogy ha sikerülne eladni a floridai székhelyű céget, akkor az több mint 10 milliárd dollárt hozhatna a jelenlegi tulajdonosoknak.

Jitendra Waral, a Bloomberg Intelligence elemzője úgy vélte, hogy a technológiai piac nagy szereplői közül az Amazon, a Facebook és a Microsoft részlegei is komoly összegeket fektettek be a kiterjesztett valóság területén zajló kutatásokba és fejlesztésekbe. Ez pedig nem könnyíti meg a Magic Leap helyzetét. A társaság értékesítése azért is kérdéses, mert az új tulajdonosok a közeljövőben nem számolhatnak komoly bevételekkel, csak hosszú távon, így pedig nem tudni, hogy melyik nagyvállalat lesz hajlandó összeget áldozni a Magic Leap tudására és technológiájára. Ráadásul az is kérdéses, hogy a technológia mennyire rugalmas, vagyis ötvözhető-e más rendszerekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #6
    Nem ez endoszkop kamera lenyulás volt, az meg ilyen 256 pixelnyi spiral

    Nem lehet megcsinalni. 8k, az 0.0x PPM

    Helikopter also "szelvedojehez" csinaljak meg, kulon displayel per ablak

  • kvp #5
    "Atsiklottunk afolott tobbszor is hogy nincs "depth cue", ami 5m alatt fokozottan kell, folotte meg egyre kevesbe ezert pilotat nem zavar, szimekhez megis meg szoktak csinálni."

    Nagymagassagban nem igazan, de a latott relativ mozgas es az erzekelt igy sem passzol. Es akkor meg nem beszeltunk a dronokrol es a foldi jarmuvekrol. Ott nagyon kell a terlatas es a gyors reakcio, kulonben pillanatok alatt felkened a jarmuvet egy tereptargyra. De terlatas nelkul meg egy ajtot is nehez kinyitni egy taviranyitott robotkarral. Megsem lesz rosszul tole a legtobb operator. A NASA is kulon oktatja a pilotait hogy gravitacios hatasok nelkul, megzavarodott mozgaserzekelessel is tudjanak repulni (kezzel urhajot vezetni).

    A piezo scannelt fenyforras egy regi mechanikus tv-s technologia, jonak jo, csak erzekeny. Nagyjabol mindenre, a portol a legnyomason at a kulso regzesekre vagy hirtelen G terhelesekre (pl. hadonaszo, fejet forgato jatekos). Az egyszeru es jo AR az a zart VR sisak 2-3 nagy melysegelessehu kameraval a szemek vonalaban.
  • Sir Cryalot #4
    Hu ezek mekkora pszeudo intellektuelek voltak :DDD
    Eleinte azzal zsakoltak penzt hogy sorolom, 8k, :DDDD, piezo magnessel birizgalt, fickandozó, optikai kabel elrendezesből, amik egyszerre fickandoznak :DDDD

    Es ok ebből nem csak 8k-t szednek ki hanem rogton 8k-kat, mert melysegi kephez kell tobb is

    Na hat erre ki ad penzt erted...

    "... legtobb UAV pilota is ugy vezet kamerakep alapjan mintha tiszta VR-ban lenne)"

    Atsiklottunk afolott tobbszor is hogy nincs "depth cue", ami 5m alatt fokozottan kell, folotte meg egyre kevesbe ezert pilotat nem zavar, szimekhez megis meg szoktak csinálni.
  • kvp #3
    A magic leap nem VR, hanem AR rendszereket fejleszt. AR fejlesztesnel ket problemat kell megoldani: Egyreszt a videojelek kombinalasat a valos keppel, lehetoleg melysegi buffer szerint, tehat valos targyak "moge" is be tudjanak menni a virtualis kepek, mindezt atlatszosag nelkul. A masik pedig a virtualis vilag szinkronban tartasa a valos vilaggal.

    Az elsore a legjobb megoldas a VR sisak, rajta ket vagy harom kameraval. Ez folyamatosan be tudja digitalizalni a latott kepet, kiemelni a melysegi adatokat es ezek mar osszeilleszthetoek a generalt keppel, egyszeru Z bufferes megoldassal. A legtobb AR ceg megis a kozvetlen megjelenitessel probalkozik, ami a legjobb eredmenyek ellenere is mindig egy reszben attetszo virtualis kepet fog adni, mivel nem tudjak kimaszkolni a valosagot a virtualis pixelek mogul. (erre valo a Z buffer a masik megoldasnal)

    A masik a virtualis vilag szinkronban tartasa a valossal. Tehat ha egy poharat odebbtesz valaki az asztalon, akkor a virtualis vilagnak ehhez alkalmazkodnia kell, meghozza egy kepkocka alatt. Ez ugyanaz az erzekelesi problema ami a teljesen onvezeto autokhoz szukseges, csak a legtobb AR felhasznalasban meg pontosabbnak kell lenni, mert a robotautok tehetetlensege miatt azoknak nem kell (nem tudnak) 1 kepkocka alatt alkalmazkodni, mig AR eseten a felhasznalot zavarni fogja ha a virtualisan megfogott targy allandoan atmegy a kezen, majd kis kesleltetessel ugrik csak vissza a kezebe.

    Egyik sem lehetetlen feladat, de a teljesen onvezeto autok picivel konnyebb feladatnak tunik. Ha par pixelnyi metszest es kis lemaradast el tudunk fogadni akkor persze mar ma is teljesen jol mukodik, de max. ipari kornyezetben ahol az operator fel van ra keszulve es nem lesz rosszul tole, mint ahogy altalaban az FPS-es VR-tol sokan. (ami persze lekuzdheto, hiszen a legtobb UAV pilota is ugy vezet kamerakep alapjan mintha tiszta VR-ban lenne)
  • NEXUS6 #2
    Hihetetlen, hogy pár pofás videóval simán összelehet 2 Mrd$-t gyűjteni, úgy hogy nem hogy termék, de még igazi koncepció sem körvonalazódott a eye-candy név mögött. Vannak erre szavak, mint shadow-ware, paper-ware, vapore-ware stb. én inkább csak stupid-ware-nak hívnám azt a terméket, amit valójában ők nyújtottak. :D
  • VolJin #1
    Ezt 25 éve úgy hívták, hogy VR-sisak. Nem tudom mit kell ezen fejleszteni dollármilliárdokért, amikpr minden komponense alkatrészként kapható. 10 mérnök fél év alatt összedobja...