Berta Sándor

Robbanó­anyagokat kutathatnak fel a módosított sáskák

Egy sebészeti beavatkozás után a sáskák felderíthetik az elrejtett bombákat.

A McKelvey School of Engineering kutatói felfedezték, hogy a sáskák betaníthatók a robbanóanyagok felkutatására. A szakemberek rájöttek, hogy a sáskák szaglórendszere módosítható olyan módon, hogy mind a robbanóanyagokat szagát felfedezhessék, mind képesek legyenek a különböző robbanóanyagok egymástól való megkülönböztetésére is. A rovaroknak ehhez rendkívül kis időre van csupán szükségük.

Baran Raman, a tudósok egyike rámutatott, hogy az emberek sertéseket használnak a szarvasgomba megtalálására. Itt egy hasonló, de kifinomultabb módszerről van szó. Ő és a csapata először egy korábban kifejlesztett biorobot érzékelőrendszert tökéletesítettek, amelynek köszönhetően felismerhetők a rovarok agytevékenységei és a kutatók számára továbbíthatók a sáskák által felfedezett szagok.

Raman azt már korábban kimutatta, hogy megfejthető a sáskák szaglórendszere. Most a rovarokat kitették a TNT, a DNT, az RDX és az ammónium-nitrát gőzeinek. Különösen az lepte meg a csoport tagjait, hogy a sáskák különböző módon reagáltak az egyes robbanóanyagokra. Ezután már csak módot kellett találni arra, hogy a rovarokat a szagok irányába lehessen irányítani. Ezért úgy döntöttek, hogy sebészeti beavatkozást végeznek a kísérleti példányokon. Ezt követően a sáskák rendkívül rövid idő, mindössze 500 ezredmásodperc alatt a megfelelő kategóriába tudták besorolni az adott robbanóanyagok szagát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!