Berta Sándor

LTE szabadalmak megsértése miatt fizethet az Apple

A kaliforniai konszernnek félmilliárd dollárt kellene átutalnia több cégnek.

A Law360 portál írta meg, hogy egy kelet-texasi kerületi bíróságon az esküdtek úgy ítélték meg, hogy az Apple bűnös a Long Term Evolution (LTE) vezeték nélküli adatátviteli szabvánnyal kapcsolatos szabadalmak megsértésében, ezért 506 millió dollár kártérítést kell fizetnie a PanOptis és számos más vállalat számára. A társaság végig azt hangoztatta, hogy az érintett vállalkozások szabadalmi trollcégek, majd az ítéletet követően jelezte, hogy fellebbez.

Az esküdtek a döntésüket azzal indokolták, hogy az Apple nem volt abban a helyzetben, hogy bebizonyítsa, hogy a PanOptis által benyújtott szabadalmak időközben már a hatályukat veszítették. A megítélt kártérítés elvileg tökéletesen lefedi a konszern által az évek alatt megtakarított licencdíj-fizetések összegét.

Az Apple egyik szóvivője megköszönte az esküdtek idejét, de kiemelte, hogy csalódottak az ítélet miatt és ezért azt tervezik, hogy fellebbeznek ellene. Rámutatott, hogy a felperes cégek kizárólag azért gyűjtik a szabadalmakat, hogy más vállalatokat zaklassanak és ezért hátrányt jelentenek a felhasználók számára, valamint akadályozzák az innovációkat.

A pert indító PanOptis Patent Management, Optis Wireless Technology és Unwired Planet azzal vádolták az Apple-t, hogy a szellemi tulajdonukat engedély nélkül használta fel az iPhone, az iPad és az Apple Watch termékeiben. A társasággal ráadásul meghiúsult egy licencmegállapodás megkötése. Az Apple megpróbálta a koronavírus-járvány miatt elérni az eljárás elhalasztását, de Rodney Gilstrap bíró a kérést elutasította, viszont kötelezővé tette a tárgyalóteremben a maszkviselést és a videós tanúvallomásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!