Berta Sándor

2030-ra klímasemleges lenne az Apple

A kaliforniai konszern önkéntes vállalást tett.

Az Apple bejelentette, hogy mind a beszállítói, mind a saját tekintetében 100 százalékos klímasemlegességet akar elérni 2030-ra. A társaság a globális károsanyag-kibocsátás tekintetében már most is teljesítette a célt, azonban vannak még hiányosságai, például azon a területen, hogy az egyes termékek élettartama esetében is megvalósuljon a klímasemlegesség. Mindezt azt jelentené 2030-ban az óriáscég egyik eladott készüléke sem gyakorolna semmilyen hatást a környezetre.

Tim Cook, az Apple első embere kiemelte, hogy a vállalatoknak nagy esélyük van arra, hogy segítsenek annak a fenntartható jövőnek a felépítésében, amelynek lényege, hogy meg kell óvni a Földet. Az ökológiai erőfeszítéseket előmozdító innovációk nem csupán a bolygó számára jók, hanem nekik is segítenek abban, hogy a termékeiket energiahatékonyabbá tegyék és új tiszta energiaforrásokat biztosítsanak világszerte.

A klímavédelem lehet az új innovációs korszak alapja, új munkahelyeket hozhat létre és hozzájárulhat a tartós gazdasági növekedéshez. A klímasemlegesség melletti elköteleződéssel az Apple lehet az egyik kő, amelyet bedobnak a tóba és olyan hullámokat vált ki, amelyek sokkal nagyobb változásokat indítanak el.

A társaság által ismertetett innovatív intézkedések között van a szén-dioxid-mentes terméktervezés és az újrahasznosított anyagok alkalmazása. A tavaly piacra dobott összes iPhone, iPad, Mac és Apple Watch modell újrahasznosított anyagokból készült. Az energiahatékonysági programban résztvevő beszállítók száma 2019-ben 92-re nőtt és több mint 70 partnere nyilatkozott úgy, hogy vállalják a termékek 100 százalékban megújuló energiákkal való előállítását.

Lisa Jackson, az Apple alelnöke és környezetvédelmi, valamint társadalmi kezdeményezésekért felelős vezetője Barack Obama első hivatali ideje alatt az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalát (EPA) vezette. A menedzser elmondta, hogy azért jelentették be most a programot, mert a jelenlegi időszakban minden kihívást, legyen szó a klímaváltozásról vagy a koronavírus-járványról, csak együttműködve és innovációkkal lehet megoldani.

Jackson tavaly októberben azt nyilatkozta, hogy arra akarja használni a társaság befolyását, hogy világszerte növelje a különböző anyagok újrahasznosítását és erősítse a megújuló energiák használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #30
  Még soha nem találkoztam olyan mérnökkel, aki az alap fogalmak jelentésével sincs tisztában és ezért folyamatosan rosszul használja őket. Pedig ez lenne az első, és kihagyhatatlan alaplépés a téma megértése felé.
 • molnibalage83 #29
  A baj ezekkel a böfögésekkel, hogy érvelésre nem futotta se neked, se M2-nek erejéből....
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.08.01. 16:52:43
 • M2 #28
  Ok. Nekem erre nincs több időm, sorry...
 • zbozone #27
  Az egyetlen értelmezhető információ a mondanivalódban annyi, hogy mérnöknek lenni ma egyszerűbb, mint egy, a kocsma árnyékában gubbasztó, alpári módon harsogó utcaseprőnek ...
 • molnibalage83 #26
  Ennek semmi köze nincs a mac-hez.
  Bármelyik cég képéve röhögnék, aki ilyen bullshittel jön. Mert mérnökként tudom, hogy veretes faszság.
  Tudod, más nem is haknizik ilyen marhasággal... De hát az alma, ahol olyan, mint musk. Meg ne kérdőjelezd, mert a plebs gyök2 0 műszaki tudással biztosan jobban tudja. Amikor a ferde hajítás és szögfüggvény számukra atomfizikai magasságokban van.

  Az apple "innováció" meg = azzal, hogy 3 generációval ezelőtt laptojának tervezési hibája még mindig a mai napig megtalálható egyes termékeiben.

  LOL
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.08.01. 14:50:05
 • zbozone #25
  Nekem inkább az tűnik egy nagyon picit - pc-s mac-utálatból, a valós tapasztalatok hiányából - összelapátolt bullshitnek, amit te írsz. A saját cégemben az elmúlt 25 év alatt több száz, különböző Mac-es terméket használunk, az Xserve-ektől, Raid-ektől, a telefonokig, a teljes termékpalettán. Nincs olyan eszközünk, ami mondjuk 15 év távlatában megállt volna, ne lenne a mai napig használható. 2007-es G5-ösöket pucolok ki éppen, egyiknek sincs semmi baja, a port kell kifújni belőlük ... Azt gondolom, ha egy cég (szerintetek merő rosszindulatból) innovál és a termékei hosszú távon használhatóak, már önmagában környezetkímélőbb, mint kopogós bakelitből fos gépeket gyártani és ezt hype-olni.
  Utoljára szerkesztette: zbozone, 2020.08.01. 14:15:29
 • molnibalage83 #24
  Semmi komolyan nem tud tenni semmilyen cég. Nem csak az apple.
  Mindennél beszédesebb.

  Ezt kéne felismerni parádézás helyett.

  Ameddig a világ brutálisan áramról megy és annak előállítása környezetszennyező az ipari államokban a FRA, SWE és NOR triót leszámítva, beleértve a közlekedést is teljesen mindegy mit csinál az apple vagy bárki más.

  Lehet szelektíven hulladékot gyűjteni, hasznosítsa újra a kidobott cuccokból az aranyat és ritkaföldfémet és ezüstöt, hajra. Csak ettől fényévekre lesz a klímasemlegességtől is, mert ezeket vagy mocskos vegyszeres folyamatok vagy iszonyatosan sok áramot kíván. Ami meg minden, csak nem "klímasemleges".

  Minden valódi környezetvédelmi lépésnek örülök, de a klímasemleges bullshittel más fárasszon engem BÁRMILYEN cég.
  Csak valahogy más cég nem fáraszt ezzel, csak az apple erőlködik és tolja a PR BS-t.

  De pl. nehéz elfogadni a klímasemleges dumát, amíg a javításhoz semmiféle támogatást nem ad és olyan javítási árakkal dobálózik az alma, hogy inkább veszel újat. 1200 USD-t kérnek olyanért, amit valaki 100 USD-ből is megcsinálna, ha szándékosan nem tennének neki keresztbe.

  Nem arról van szó, hogy a teljesítménnyel kell elégedett lennem. A baj az, hogy az alma a saját PR faszságaival lényegében téveszméket terjeszt. Mert amikor olyan marhaságokat nyilatkozik, hogy a napelemei megtermelik az éves fogyasztásukat, akkor az BAROMSÁG. Mert ettől még a griden lógnak ők is, tehát annak lábnyomával is számolni kell. De ezt lent elmagyaráztam már.
  A grid alapja a pillanatnyi teljesítmény egyensúly és nem az éves energia Kurvára nem érdekel senkit az. De az apple féle benyögések lényegében ezt a balfasz szemléletet erősítik. Hogy ez jó bármire is. Pedig nem. Semmire. A grid stabilitását és az áram árát feltoltni, arra jó...

  Majd, ha a fejlett világ energiamixe kb. a svéd-francia szinthez kezd közelíteni, akkor lesz miről beszélni. Addig én csak legyintek. Csak a bibi az, hogy nem mindenhol van sok vízienergia, mint a svédeknél... Ahol meg, de trópusokon, akkor ott a metán termelés az elárasztott területen kb. olyan, mintha szén-gáz erőmű lenne a vízierőmű, amit kvázi 0 emissziósnak gondoltak, közben a sokkal durvább mentán jön belőle...

  Ameddig a világ nagy része atomenergia ellenes és ezt a szél-nap buzulást tolja orrvérzésig, addig itt remény az semmi. A felmelegedés robogni fog, mint a szélvész....

  Ha nem terjesztené a hülyeséget az apple akkor első körben már jó lenne. Csak ma divat annak feltüntetni dolgokat, ami valójában nem az.
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.08.01. 10:47:19
 • M2 #23
  Ok, fordítsuk meg a kérdést. Mit kellene tennie az Apple-nek környezetvédelmi szempontból, hogy te elégedett legyél a teljesítményükkel?
 • molnibalage83 #22
  Igen. A világ elképesztő ostobaságokra képes. Egy szó.
  energiewende
  Van még kérdésed?
  Az apple féle bs ezzel egy szinten van.
 • M2 #21
  "Vetíts öreg"

  És megint az alkesz kocsmai duma. Mint egy maunikasó.

  "energetikai cégnél dolgozom..."

  Stílusod alapján mint villanyóra-leolvasó.

  Érvelned neked kellene, maga a cikk egy állítás, ezt kellene cáfolnod. Eddigi cáfolatod egy szigetüzemben termelési kényszer, mert te úgy képzeled, hogy azt jelenti a klímasemlegesség. A valóság meg ezzel szemben teljesen más, mert ezeket a rendszereket (és nem mellesleg a gridet) nálad sokkal képzettebb és értelmesebb emberek állították össze.
  Sokadik cikk, mikor a hozzászólásodból látszik, hogy a megértési képességeid határán túl jár a világ, ezért esélytelen, hogy ezekből bármit is értelmezni tudj és felfogj. Ilyenkor jön tőled a szokásos válasz: a világ hülye.