Berta Sándor

Az Apple App Store többet árt a versenynek, mint a Windows?

A Microsoft vezetője felhivta az illetékes hivatalok figyelmét a problémára.

Brad Smith, a redmondi konszern elnöke és jogi igazgatója pontosan tudja, hogy mire reagálnak a versenyhivatalok, hiszen az óriáscég elleni kartelleljárás során annak jogi részlegét vezette. A menedzsert most az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának tröszellenes albizottsága hallgatta meg és utalt arra, hogy az Apple esetében az igazi problémát a szoftverbolt jelenti.

A Microsoft első embere azt használta ki, hogy miközben a piaci versenybizottság irányítása alá tartozó testület előtt meg kellett védenie a vállalata üzleti tevékenységét, - tanúként - kifejthette a véleményét a piac többi meghatározó szereplőjéről és azok üzleti gyakorlatáról is. Smith rámutatott, hogy a bizottság tagjainak közelebbről meg kellene vizsgálniuk például a népszerű mobilplatformok letöltési katalógusainak a szerződési pontjait is, mert azok sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek a szabad piaci versenyre, mint amekkora fenyegetés a Windows operációs rendszer valaha is volt, illetve nagyobbat azoknál a dolgoknál, amiket a szoftverrel kapcsolatban 20 évvel ezelőtt felhoztak.

A menedzser úgy bírálta az App Store gyakorlatát, hogy eközben az Apple nevét nem mondta ki, mégis pontosan mindenki tudta, hogy melyik társaságról van szó. Később egyébként a Microsoft szóvivője megerősítette, hogy a leírt vállalkozás valóban az Apple volt.

Az albizottság elsősorban Smith azon tapasztalataira volt kíváncsi, amelyeket az óriáscég az 1990-es évek végén gyűjtött az amerikai kormánnyal való trösztellenes csatározásaiban. A testület meghallgatja majd az Apple, az Alphabet, az Amazon és a Facebook vezetőit is, erre az elképzelések alapján július 27-én fog sor kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #5
    Azt en sem ertem, hogy egy ceget megbuntetnek milliardokra, es evekig a hirekben voltak a birosagi targyalasokkal, egy masik ceg pedig pontosan ugyanazt teljesen buntetlenul csinalhatja evekig...
    Jogilag nagyon rovid targyalasnak kene lennie, hiszen van ra eleg eros precedens.
  • bdzsana #4
    Mert ez az monopolozás jogilag egy fos, tényleg csak arra jó, hogy mutagassanak egymásnak. Betámadják az egyik mamutcéget mert a saját böngészőjét tolja, míg a vetélytársának az OS-e ezerszer zártabb, és mindenből csak a sajátot tolja, de az nem érdekes mert kicsit kisebb a részesedése.
    Miért nem lehetne pl olyan szabályozást hozni, hogy OS nem toljahatja a saját böngészőját, storeját stb meg kell adni a választás szabadságát és ez legyen mindenkire egyformán érvényes, nem csak egy egy kipécézett cégre akire rámutatnak, hogy na te ezt nem csinálhatod, ezért megbüntetünk.
    Ez így szerintem is f.szság.
  • mortep #3
    Szívet melengető olvasni, hogy még nem halt ki a tisztesség a szabadpiaci üzleti életben, nyílván ha Smith úr épp az Apple-nek dolgozna, ugyanezt mondaná.... ja nem.

    Amikor két monopólközeli helyzetben lévő mamutcég azon csatázik, ki a tisztességesebb, olyankor én csak egy nagyadag popcorn-t kérek, colával és bízok benne, hogy hosszú lesz az előadás.
  • Sir Cryalot #2
    Eleinte "cute" - ra futotta a gold digger fejlesxtőktől ma már elég a "cutesy" is ( kb. mint a híres vs hírhedt jelentéstartalom).
  • gombabácsi #1
    az ios appstore-ben már hosszas keresgélés után se tudok jó játékot találni. ami a főoldalon van "featured", azok között se. persze biztos velem van a baj, gondolom az apple látja mit érdemes oda rakni, hogy minél jobban szórakozzanak a játékosok, akarom mondani minél nagyobb legyen az apple bevétele :))