Berta Sándor

Programokat törölt kínai szoftver­boltjából az Apple

Az óriáscég közel 30 000 alkalmazást távolított el az App Store kínai rendszeréből.

A Bloomberg a Qimai Research Institute adatai alapján rámutatott, hogy a törölt programok körülbelül 90 százaléka videojáték volt. Az intézkedés arra volt visszavezethető, hogy a kínai kormány az elmúlt időszakban rendkívül keményen lép fel a világhálón és a mobilhálózatokban található engedély nélküli játékokkal szemben, s elsősorban az olyan nemzetközi vállalatokra gyakorol nyomást a licenc nélküli szoftverek eltávolítása miatt, mint az Apple.

Az ázsiai államban a játékalkalmazások fejlesztői kötelesek eltűrni, hogy a helyi hatóságok tüzetesen megvizsgálják a termékeiket és csak azok kaphatnak engedélyt, amelyek sikeresen átmennek az ellenőrzéseken. A külföldi fejlesztők ugyanakkor még közvetlen formában sem igényelhetnek engedélyeket, ehelyett kénytelenek a helyi partnerek segítségét kérni. Az Apple - látva a folyamatokat - már júliusban arra figyelmeztette a programkészítőket, hogy szoftvertörlési akció várható. A társaság végül a kínai hatóságok nyomására minden alkalmazást kénytelen volt eltávolítani az App Store rendszeréből, amelyek nem rendelkeztek a szükséges engedélyekkel és nem feleltek meg a szabályozási követelményeknek.

Az Apple igyekszik mindenben együttműködni a kínai hivatalokkal, ezért pedig számos kritika érte, hiszen gyakorlatilag válogatás nélkül távolította el a különböző programokat. A mostani akcióban a videojátékok törlésével kapcsolatban az volt a hivatalos indoklás, hogy ezek a termékek függőséget okoznak a fiataloknál. A Bloomberg közölte, hogy Kína számít az Apple digitális termékeinek és szolgáltatásainak tekintetében az egyik legnagyobb piacnak, s annak elveszítését a vállalat aligha akarja megkockáztatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Ha olyan szigorú Kína, hogy lehetséges hogy az azur lane, genshin impact és gaokao love szó szerint kínai játék...

    Vagy a kulturális különbségek miatt más számít tabutémáknak...