Berta Sándor

1,4 milliárd dollár kártérítést fizethet az Apple

A kaliforniai konszern egy 2009-es szabadalom miatt kerülhet bajba.

Az Apple Kínában kénytelen szembenézni egy komoly szabadalomsértési váddal. A mesterséges intelligencia területén jelen lévő Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology (Xiao-i) ugyanis 10 milliárd jüan, vagyis átszámítva 1,4 milliárd amerikai dollár kártérítést követel az óriáscégtől az egyik szabadalma megsértése miatt. A felvetések alapján az Apple a Siri digitális beszédasszisztense kifejlesztéséhez engedély nélkül felhasználta a szabadalmi dokumentumban szereplő eljárásokat.

Az amerikai társaság megpróbálta elérni, hogy nyilvánítsák a szabadalmat érvénytelennek, de nem járt sikerrel, a Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology ezután fordult a keresetével a sanghaji bírósághoz. A kínai vállalkozás azt követelte, hogy az Apple állítsa le a jogsértő gyakorlatát, s egyúttal minden olyan termék gyártását, értékesítést és importját, amelyek a ZL200410053749.9 számú szabadalmat sértik.

A MacRumors arról számolt be, hogy a természetes nyelvek feldolgozására specializálódott kínai vállalat a kezdetekkor az MSN és más hasonló szolgáltatások számára fejlesztett ki chatbotokat. Az ajánlatát később kiterjesztette az Android és az iOS operációs rendszerekre is, s a megoldása végül a Sirivel az összehasonlítást kiálló digitális asszisztens lett.

A Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology és az Apple között nem ez az első hasonló jogi vita. A kínai cég már 2012-ben is próbálkozott, de sikertelenül. Akkor az Apple azzal védekezett, hogy a szabadalom érvénytelen. A kínai fél azonban nem hagyta magát és az ügy végül a kínai legfelsőbb bíróság elé került, amely júliusban úgy döntött, hogy a szabadalom érvényes és egyúttal hatályon kívül helyezte a pekingi legfelsőbb bíróság korábbi ítéletét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Ki gondolta volna, hogy visszavágnak a kínaiak Ámerikának?
    Valószínűleg ők is sorraveszik a beférkőzött cégeket...