Berta Sándor

Előre­jelezhető a tévézés iránti szenvedély

Az új dolgok iránti gyors érdeklődés a későbbi televíziózási szokásokra utalhat.

A Kelet-Angliai Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a 10 hónapos csecsemők agytevékenységeiből következtetni lehet arra, hogy később tinédzserként és felnőttként mennyi időt fognak tölteni a tévéképernyő előtt. A pontos előrejelzés elkészítéséhez ugyanakkor fontos annak felmérése, hogy a bébik hogyan reagálnak az új vizuális információkra. Amennyiben egy csecsemő azonnal figyel az új ingerekre, még akkor is, ha az éppen elérhető tartalmakat nem dolgozta fel teljesen, akkor felnőttként gyakran fog tévét nézni.

A kutatók a tanulmány elkészítéséhez 48 bébi adatait jegyezték fel és összesítették. Mindegyiküknek több 40 másodperces részletet mutattak meg a Fantázia című Disney-filmből, közben pedig egy elektroenkefalogram (EEG) segítségével mérték az agytevékenységeiket. Így derült ki, hogy a csecsemők fokozatosan megtanulták a filmrészletek tartalmát.

A videókban felbukkant egy sakktábla képe is rövid ideig és a szakemberek azt is tanulmányozták, hogy a bébik erre a fotóra milyen gyorsan reagáltak. Néhány gyermek nem vette észre a dolgot még azelőtt, hogy az adott részlet feldolgozásával végzett volna. Mindez a szakemberek szerint azt jelentette, hogy az adott tartalom gyorsan érdektelenné vált a számukra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tntmaxy #4
  "brit tudósok megállapították hogy a jó közérzethez elegendő ha naponta 3 embert megölelünk, vagy egyet jól szájbavágunk"
 • csigafi #3
  Nahát mekkora fel fedezés! Csak semmi értelme. Erre kár volt pénzt kidobni. Úgy is a környezet és a légkör határozza meg majd a jövőjét. Azért 48 bébi nem olyan sok. Érdekelne hogy ezek milyen bébik voltak milyen háttérből, kultúrából jöttek, milyen nemzetiségűek stb?
 • barret #2
  Kijavítom a címet : Előre­jelezhető a tévézés iránti szenvedély hiánya. :)
 • Csaba161 #1
  Szóval kiderült, hogy a 10 hónapos csecsemők nem szeretnek sakkozni...