Berta Sándor

Plasma Bigscreen - KDE-környezet tévén

A csomag részét képezi a televíziókhoz igazított kezelőfelület, számos alkalmazás és egy nyílt forráskódú beszédasszisztens is.

A KDE fejlesztői a Plasma Bigscreen projekt keretében létrehozták az Android TV, a Tizen és a webOS szabad alternatíváját. Az új környezetet kifejezetten a tévékhez alakították ki, az ikonok és a menük például egyaránt nagy méretűek, ezáltal távolról is jól láthatók lettek. Egy Raspberry Pi 4 típusú számítógép segítségével gyorsan és egyszerűen megvalósítható egy Linuxon alapuló beltéri egység.

A Plasma Bigscreen főleg azoknak a felhasználóknak készült, akik szeretnék az okostelevíziójukat saját maguk beállítani és kezelni, sőt, még attól sem riadnak vissza, hogy egy saját beltéri egységet építsenek. A platformra ugyanakkor még viszonylag kevés alkalmazás érhető el, de ez részben arra vezethető vissza, hogy az operációs rendszernek egyelőre csak béta verziója készült el. A jelenlegi és a jövőbeli alkalmazások nagy része vezérelhető lesz a Mycroft AI nevű nyílt forráskódú beszédasszisztenssel, amely teljes mértékben decentralizált és helyi szinten dolgozik. Emellett a támogatott megoldások között van a Mozilla DeepSpeech és a libCEC, hogy az új rendszert a Consumer Electronics Control (CEC) interfész segítségével akár HDMI-n keresztül is vezérelni lehessen.

A már most hozzáférhető szoftverek között van a Dolphin fájlkezelő, a Falkon böngésző, továbbá számos program telepíthető fel a KDE Neon tárolóiból. A Plasma Bigscreen aktuális béta verziója 1,8 gigabájtos és akár egy Raspberry Pi 4-re is felinstallálható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    TVhez letezik egy nagyon jo linux-os gui, a Pixel. Minden Raspberry-n az az alap felulet. Raadasul azokkal nem igazan kell gondolkozni a belteri egyseg epitesen, mert megveszi az ember, bedugja a tv-be meg a halozatba, berakja sd-n a rendszert, bedugja a tapot es megy.

    Azert jo, hogy megvan meg a KDE is, desktop linux-hoz fontos, hogy legyen egy teljes erteku, gnomoktol mentes ablakozorendszer.