Berta Sándor

Etikátlanul viselkedik a tévépiacon a Google

A webes konszern ezúttal elsősorban az Amazon ellen használhatta a piaci hatalmát.

A Google magatartása finoman szólva is megkérdőjelezhető, ugyanis a társaság partnerei nem építhetnek olyan okostelevíziókat, amelyeken az Amazon Fire TV rendszere fut. Minderről ágazati bennfentesekre hivatkozva a Protocol nevű oldal számolt be. A portál rámutatott, hogy azok a gyártók, amelyek a Google Play szolgáltatásaira épülő eszközöket készítenek és értékesítenek, nem adhatnak el olyan termékeket, amelyek más Android-verziókat kínálnak. Amennyiben megszegik ezt az előírást, akkor elveszíthetik a Google Play szolgáltatások használatával kapcsolatos engedélyüket.

Az irányelvek nem csupán az okostévék területére vonatkoznak, hanem az okostelefonokéra is. Amennyiben tehát egy gyártó Android TV-s okostévéket vagy Androidot és Google Play szolgáltatást használó okostelefonokat kínál, majd kifejleszt és piacra dob egy Amazon Fire TV-s okostelevíziót is, elveszíti a licencét. A cél az, hogy a partnerek kínálatában ne legyenek olyan modellek, amelyeken az Amazon okostévés operációs rendszere fut.

Eddig nem lehetett tudni, hogy ezek a szabályok az okostelevíziók piacára is érvényesek. Mindenesetre az elképzelés bevált, ugyanis a gyártók inkább visszafogták magukat és nem próbálkoztak Fire TV-s modellek piacra dobásával, hogy ne veszítsék el a licenceiket.

Korábban az Európai Bizottság 2018 júliusában 4,34 milliárd eurós büntetést szabott ki az amerikai társaságra a keresőmotorjának az Androiddal kapcsolatos erőfölényének megerősítésére irányuló jogellenes gyakorlatok miatt. Az EU úgy ítélte meg, hogy a Google 2011 óta jogellenes korlátozásokat vezetett be az Android eszközgyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára annak érdekében, hogy bebetonozza erőfölényét az általános internetes keresés terén. A testület akkor az okostelefon-piacra összpontosított és más olyan területeket nem vizsgált meg, ahol a Google szintén jelen volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #2
    Akkor azt a google baszarintotta el, és így járt.
    A ballépésének a korrigálásáért meg jár neki néhány millió dollár bírság és ugyanennyi kártérítés a konkurencia felé...
  • kvp #1
    Az amazon lemasolta a google nyilt forraskodu android-jat, majd kitiltotta a google programjait es alkalmazasboltjat a lenyult rendszerbol. Erre a google csak annyival valaszol, hogy akiknek o adja az alkalmazasboltot, azok szoba ne alljanak az amazonnal vagy ha megis, akkor hasznaljak az amazon fele zart rendszert mindenhol. Alapvetoen torvenyileg nem biztos, hogy vedheto, de uzleti szempontbol teljesen ertheto es jogos dontes.

    A huawei eseten nincs mas valasztasa a cegnek es ott a google is, meg a huawei is jobban orulne ha maradhatott volna a google appstore. Tehat nem a kinai ceg akarja lenyulni a google szoftveret, csak torvenyileg nem maradt mas valasztasa. Itt egyedul az amazon nem volt etikus. (bar torvenyesen csinalta, mert a google elfelejtett egy noncommercial cimket is rakni az open source android-ra)