Berta Sándor

Az internetnél jobban bíznak a felnőttekben a gyerekek

A fiatalok nem hisznek mindenáron a világhálónak.

Fuxing Wang és Yu Tong, a vuhani Közép-kínai Egyetem kutatói, valamint Judith Danovitch, a Louisville-i Egyetem munkatársa a Who do I believe? Children's epistemic trust in internet, teacher, and peer informants című tanulmányukban azt írták, hogy a gyerekek sokkal kevésbé hisznek az internetnek és az okoshangszóróknak, mint a felnőtteknek. A fiatalok sokkal előbb bíznak egy adott információban, ha az egy embertől származik. A felnőttek viszont inkább a mesterséges intelligenciára támaszkodnak információs forrásként.

A szakemberek 60 gyermek bevonásával végeztek kísérleteket, a legfiatalabbak 5, míg a legidősebbek 8 évesek voltak. Mindegyiküknek azt a kérdést tették el, hogy milyen hosszú a Mars keringési periódusa. A résztvevőknek egyrészt saját választ kellett adniuk a kérdésre, másrészt kaptak egy-egy javaslatot egy tanártól és a világhálóról is. Kiderült, hogy a gyerekek főleg a tanárok által adott válasznak hittek. A tudósok elvégezték a kísérletet harminc 20 évesnél idősebb hallgatóval is, akik a tanárok válaszait és az online információkat egyformán hitelesnek tartották.

Judith Danovitch úgy vélte, hogy az internet és az okoshangszórók "testnélkülisége" zavarja meg a fiatalokat, akik egyszerűen nem értik, hogy honnan származnak a kapott információk és inkább azt szokták meg, hogy egy emberben bízzanak. Csak később, amikor már jobban megismerik a világhálót, "képesek elfogadni az interaktív technológiák ellentmondásos tulajdonságait", vagyis megbocsátani az internet és az okoshangszórók esetleges hibáit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #2
    Ezt alá tudom támasztani, a gyerekeim totál cinikusan és kritikusan állnak hozzá minden reklámhoz meg infóhoz, ami "a netről" van, sokkal rezisztensebbek erre, mint én az ő korukban.
  • gombabácsi #1
    a gyerekek már marha régóta a társadalomistenben bíznak, ahogy a felnőttek is.