Berta Sándor

Már nem akar globális digitális adót az USA

Az USA kiszállt a tárgyalásokból és egyoldalú intézkedések meghozatalával fenyegetőzik.

Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházában rendezett meghallgatáson Robert Emmet Ligthizer amerikai kereskedelmi megbízott kijelentette, hogy miután a témában nem sikerült előrelépést elérni, ezért Steven Mnuchin pénzügyminiszter úgy döntött, hogy az USA a továbbiakban nem vesz részt az egyeztetéseken.

Monica Crowley, az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője később hozzátette, hogy Washington tárgyalási szünetet javasolt a résztvevőknek azért, hogy a kormányok a koronavírus-járvány leküzdésével foglalkozhassanak.

Ligthizer egyébként bírálta a jelenlegi terveket. Kiemelte, hogy számos ország eldöntötte, hogy a legegyszerűbb mód arra, hogy pénzt szerezzen az, ha a külföldi vállalatokat adóztat meg és az érintett cégek amerikai tulajdonban vannak. Ezt az USA nem fogja hagyni. Szerinte a teljes nemzetközi adózást újra kellene szabályozni.

A mostani elgondolásokkal két hibát orvosolnának. Az egyik, hogy egy globális digitális adó bevezetésével és alkalmazásával már nem lenne vonzó a nagy társaságok számára az, hogy adóparadicsomokban tárolják a pénzüket. Emellett az olyan nagy digitális konszernek, mint az Amazon, az Apple és a Google bevételeit világszerte arányosabban és igazságosabban lehetne megadóztatni. A probléma ugyanis az, hogy ezek a vállalatok hatalmas nyereségekre tesznek szert olyan régiókban, ahol hivatalosan nincs is kirendeltségük.

Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter az ügyben az USA-ból kapott levelet nemes egyszerűséggel provokációnak nevezte. Érdekesség, hogy Párizs és Washington januárban egy keretszerződésben állapodtak meg azért, hogy elkerüljenek egy kereskedelmi konfliktust. Franciaország vállalta, hogy az év végéig hatályon kívül helyezi a helyi nemzeti digitális adót, cserébe az USA lemondott az ország elleni szankciók bevezetéséről. Az európai uniós tagállam nemzetközi megoldást sürgetett a kérdésben.

Márciusban még úgy tűnt, hogy a világ legfontosabb ipari országai (G20-as államok) konszenzuson alapuló megállapodást akarnak kötni a digitális adózásról. Az egyezménynek a tervek alapján 2020 végéig kellene létrejönnie. Az Amerikai Egyesült Államok ugyanakkor kategorikusan elutasítja egy globális digitális adó bevezetését, főleg azért, mert az szinte kizárólag az amerikai cégekre vonatkozna. Az USA egyébként már január végén megmutatta, hogy nem hagyja majd annyiban a nemzeti digitális adók bevezetését. Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára a nemzeti lépésektől óvott mindenkit, mondván: a nemzeti digitális adók bevezetése feszültségeket okoz a kereskedelemben és komoly hatásokkal lehet a világgazdaságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #12
    A kereskedő szerelte a tévét a sufniban, a bolt termelte a paradicsmot, mit dolgoztak vele, csak el tudták adni... A facebooknál szintén, ha fel tudsz építeni olyan weboldalt ahová 2 milliárdan regisztrálnak azért az nem semmi és sok mindenre megadták ezek a cégek a lehetőséget amire nem volt korábban.

    Az online munkára már nagyon régen adottak a feltételek mégsem terjed olyan ütemben mint ahogy jósolták, miért baj az ha valaki meg tudja olcsóbban csinálni és saját országában adózik? Nem tiltani kell hanem versenyképessé tenni a hazai munkaerőt hogy jobban megérje azt felvenni, de nem az állam úgy működik hogy nem tudok valaminél jobbat kitalálni és az érdekeim ellen van azt letiltom... Így is úgy is megkerülhető akkor majd nem bejelentett munkás lesz és majd ajándékként küldöd a pénzt, közben meg elkönyveled valami személyes dolognak, szóval akkor tiltsuk be a pénzküldést ha nincs számla a másik oldalról gondolom. Nem az emberek szénné szívatása lenne az állam feladata.

    Pont ez a baj hogy ennyire természetesnek veszed az adót amit csak emelnek és emelnek addig még nem kezdenek az emberek lázadozni, majd megszokják és megint emelnek rajta. Kapjon az állam egy 5-10%-ot és jólvan, cserébe kap 60%-at és még az sincs megoldva amiért fizettél, ez nincs jól.

    Mostanában azért kisebb lett az offshore dolog, 10-20 évvel ezelőtt jóval durvábban ment.
  • fejlodes #11
    Én is az alacsony adók mellett vagyok főleg azért mert az adókat sokszor rossz célokra és drágán költik el. De az adórendszernek fairnek kellene lennie vagyis ha vannak adók, akkor azoknak legalább az adott iparágon belül a cégekre azonosnak kellene lenniük (arányaiban, %-os értékben) már csak a verseny miatt is. Ha az IT szektorban (de bármelyik szektorban) a nagy, külföldi cég már az adó oldalán is előnybe kerül adóelkerülés révén az komoly gond és ezzel együtt versenyhátrányba kerül a hazai kisebb cég önmagában az adó oldaláról nézve is. Ez igazságtalan és ez még csak az adónak annak a részét illeti, amit a cég megfizet és kiskapukkal minimalizál.

    Az adórendszer másik része, hogy a nagyobb cégek általában több állami támogatást, adókedvezményeket is kapnak vagyis nemcsak kevesebb adót fizetnek arányaiban de több támogatást is kapnak arányaiban is. Sőt a nagyobb cégeket jellemzően csőd (közeli) helyzetben meg is mentik.

    Az USA-nak (aki nyilván világelső IT-ban is) nem érdeke a globális (digitális) adó, de a világ többi részének jó lenne versenysemlegesség miatt is (hazai és külföldi cég ugyanannyit adózik %-osan) illetve a pénz egy része adók révén az országban maradna (hátrányként az árak nőnének).
    Vagy ha a külföldi cég nem adózik, akkor a hazai cégnek se kelljen.
  • AcsMarci #10
    Bezzeg ha ők adóztatnak meg valamit, az biztos mindig jó a világnak.

    Nem lenne gond az adóval, ha kapnál érte valamit. De azért szerintem senkinek nincs kedve dolgozni, hogy utána egy olyan ember éljen belőle, aki átvert és meglopott.

    "Miközben az üzlet/deal Lokálisan itt történt Magyarországon."
    Ezzel az a gond, hogy nem igaz. Ha Tesco-ból rendelsz, akkor ott történik meg az "üzlet" és nem az otthonodban a géped/telefonod előtt.
    Utoljára szerkesztette: AcsMarci, 2020.06.22. 13:21:30
  • Sydra #9
    "Az egész onnan indul, hogy túl sok a kiskapu. Pl ha én veszek a Google-tól bármit a playstoren keresztül dublinbol kapok számlát. Nem értek hozzá mélységeben de gondolom a Google nem adóz ezért külön nekünk."
    Ez pl hazugság. Tölts fel fizetős alkalmazást playsore-ba aztán kapsz egy táblázatot róla, hogy melyik országban mennyibe fog kerülni a helyi adókkal együtt! A magyar áfát is ráteszi.
  • dyra #8
    ÉS a Google mit dolgozott az Appal? Semmit. Csak közvetít. A Facbook milyen tartalmat állít elő? Segítek semmilyent. Mégis náluk csapódik le a bevétel jó része ami után a trükkös adóelkerülési trükkök miatt minimális adót fizet.

    Közben mindkét cég jelen van a magyar piacon.

    Le kell szabályozni ezeket a dolgokat, mert ennek egyéb folyományai is lesznek pl a magyar munkaerőpiacon megjelennek a külföldi munkavállalók az online térben. A lényeg ugyanez. Lokális feladatokat fognak elvégezni adott esetben lokális cégek között. Közben nem fizetnek nálunk semmit.

    Az adó miatt meg kár sírni, teljesen természetes, hogy adóznod kell ebben a rendszerben. Az állam másként nem tudna működni az pedig közös érdek.

    Persze vérlázító látni, hogy sokan lopnak belőle dögivel, de ugyanakkor ebből finanszírozunk egy csomó olyan dolgot amire nagy szükségünk van.

    És egyébként szerintem trükköznének kis adónál is. Eszméletlen el lehet tüntetni a bevételek jó részét adófizetés nélkül. Mi is csináljunk nézd meg mennyi kis*aszom cég van bejegyezve az adóparadicsomokba.

    Zsákszám megy így kifelé a pénz. Ezért kellene ezt globálisan szabályozni akkor is menne de talán nem ennyi és végső soron ez odavezethetne, hogy csökkennek az adók!
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2020.06.21. 14:56:39
  • Sydra #7
    Mindegyikőtök még többet adóztatni, meg globális adókartellt akar, de az nem izgat benneteket, hogy több adót fizetünk mint valaha és az adók 90%-a káros meg erkölcstelen dolgokra megy el. Mi lenne ha kivételesen a jó irányba húznátok a szekeret? Mondjuk mindenki mindenhol fizessen annyi adót, mint a nagy cégek az adóparadicsomokban! Vagy az nem jó, mert akkor az átlag dolgozó embernek maradna pénze önellátásra?
  • Palinko #6
    Igen persze hogy tele van kiskapuval, mert a törvényhozók maguknak és az őket támogató céges körnek lehetőséget biztosítanak az elkerülésre. Mert tudják hogy úgy sem lehetsz több területen jogász, több területhez értő könyvelő meg minden hogy megtaláld azokat a kiskapukat ahol a rendszer biztosítaná a szabad átjárást. Ugyan erre játszanak rá a cégek is a felhasználási feltételekkel mert tudják hogy úgy is lusták az emberek elolvasni, de ha még meg is teszik nehezen érthető sőt egyolalúan változtatgatják és az már végleg az élettel összeegyeztethetetlen hogy minden szar feltételeit kövesd inkább fizetsz csendben.

    Európában egységes adózás van, ha veszel egy akármit és elküldik azért nem adózol külön az országodban, de miért is adóznál az app után? Segített a magyar állam a googlenek a playstore felépítésében vagy a fejlesztőnek az alkalmazást kifejleszteni? Még csak a szerverei sincsenek itt. Most csak azért kéne adózni mert ide sikerült születni és úgy tart az állam mint haszonállatot kb?
    Egyébként meg lehetne ezt is oldani, fizesse be Írországban az adót onnan meg szétosztják mindenhova ahonnan vásároltak az emberek, egy kicsit hasonlít a közös adózás de azért nem ennyire pontos. Hátrányba nem hozza a helyi kereskedőt mert a VAT 21%, más kérdés hogy a magyar állam szeret ezen felül rátenni mert az áfa itt pl 27% de van 18% meg 5%-os kulcs azt is rátehetné és mindjárt előnybe lenne. Nagyjából ez az 1-5% lenne a reaális szerintem bármire is kivéve a high end luxus cuccok.

    Igen értem és nekem sem szimpatikus ez a tevékenység, de ha pár százalék lenne az adó szerinted bűvészkednének ilyesmivel a cégek? Vagy simán befizetnék ahelyett hogy tartják a sok embert komoly fizetéssel akik megoldják ezeket nekik. Szerintem is a lokális adóztatást kéne erőltetni, de nem a szokott mértékekben hogy bármilyen kis dolgot megfojtanak adókkal. A veszteségesen működő cégek meg eleve gyanúsak, ki működtetne veszteségesen? Egyedül az innovatív cégeknek kéne megengedni akik annyit fektetnek be hogy még nem termelnek nyereséget pár évig de azt sem a végtelenig... Ilyen hogy megtörténhetett hogy szolgáltató cég kifelé pumpált mindent ez elég szomorú :(
  • Cat #5
    "Pl ha én veszek a Google-tól bármit a playstoren keresztül dublinbol kapok számlát."

    Ugyanez a médiapiacon még nagyobb probléma. Ha egy kistarcsai villanyszerelő hirdetni akarja a szolgáltatását, régen a helyi apróhirdetési újságokban, regionális napilapokban stb. tette ezt meg. De ma már a pénzét a Facebookhoz és a Google-hoz viszi. Tehát nagyban nézve valójában az történik, hogy az EU-ból kiszivattyúzza az összes hirdetési bevétel ma már majdnem háromnegyedét a Google és a Facebook.

    Eddig ezekből éltek a napi és hetilapok, és az online média. Előbbiek szépen sorban megszűnnek, míg utóbbiak az olvasók támogatásáért kuncsorognak.
  • dyra #4
    Az egész onnan indul, hogy túl sok a kiskapu. Pl ha én veszek a Google-tól bármit a playstoren keresztül dublinbol kapok számlát. Nem értek hozzá mélységeben de gondolom a Google nem adóz ezért külön nekünk. Miközben az üzlet/deal Lokálisan itt történt Magyarországon. Ez versenyhátrányba hozza a helyi kereskedőket akikre nem az adóparadicsomi feltételek vonatkoznak.

    Vagy a másik van a Globális nagy cég és annak a helyi KFT-je. És a Globális nagy cég kiszámlázza a szolgáltatásait csillió értékben. Pl a mérnök dolgozott egy órát Kis Pista gépen és jön rá egy millkás számla persze ez csak sikalap példa mert a jogászok és a könyvelők ennek rafkosabbak. Ezáltal a lokális cégnek az eredménye romlik ami miatt kisebb adót kell fizetnie.

    Korábban évekig veszteségesen termelő és szolgáltató cégek működtek itthon. Hoztak egy törvényt, hogy a 15 milliárd forintot elérő forgalmú kereskedelmi egységeknek be kellett volna zárniuk, ha két éven keresztül nem termeltek nyereséget.

    Mi lett?

    Azóta senki nem veszteséges két egymás követő év után.

    Lehetetlen normális adórendszert összehozni globálisan meg aztán plána, az országok egymás után licitálnak a másik alá, csak hogy náluk legyen a multi mert még a kis adó is hatalmas lové és vastagon lehet belőle lopni (ez nem csak magyar betegség).
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2020.06.21. 12:19:12
  • Palinko #3
    Szerintem senki sem szórakozna adóparadicsomokkal ha ésszerű és méltányos lenne otthon az adózás. Mi az pl Magyarországon hogy ha papíron nem is volt bevételed kitalálják hogy hát biztos azért nem mert elcsaltad nagyjából ennyit kellett volna keresned adózz utána.
    Vagy ha megnézed az egyszerű emberekre kidobott adó még súlyosabb, mi az a 20-30%-os forgalmi adó végül is milyen jogon szedi be? Hogy a szaros ország területén történt az adás vétel, most mégis miért kéne ezt adóztatni? Abszolút semmi logika benne csak pénz rablás, a középkorban jaj jobbágyok elnyomás és fizettek tizedet, ha egyházit meg királyit is akkor is csak 20% most meg 27% ha veszel egy szaros gyufát akkor is, azon felül még a jövedelemadó, ilyen meg olyan járulék, hozzájárulás stb. Miért ne lenne elég egy jövedelem után számított adó azt jól van szabad vagy csinálj amit akarsz? Ja igen akkor kevesebbet lehetne lopni, közben miért is fizetsz adót? Mert használsz dolgokat, oktatás, utak, egészségügy, nyugdíj. Még jó hogy mind a négy alulfinanszírozott és van amit magán úton oldasz meg a szarrá adóztatott pénzedből mert amiért fizettél az használhatatlan. Vagy pl nálunk ha rendelsz valamit külföldről, kifizeted lehet abban az országba is leadózol, bár jobb kereskedők már tudnak adó nélkül adni külföldre, utána vám meg adó itthon is, képzeld itt szerbiában úgy megy hogy ezen felül még kifizettetik a szállításra is az adót! Mi a lónak a szerszáma de most komolyan, köze nincs az országnak az egészhez de 3 féle díjat rátesz és hogy van pofájuk a szállítás összegére is rátenni az adót? Tényleg mi alapján én megegyeztem a céggel, kifizettem, ők fizetnek adót itt is ott is ahol üzemelnek ezen felül miért kell az adóalapba belevenni a szállítási összeget?

    Na ezért próbálják elkerülni az emberek az adót, ha egy normális alacsony % lenne és abból is látnák hogy épül és szépül az országuk, a szolgáltatások jó minőségűek stb, senki nem kerülné el, a cégek is sokszor felelősségvállalásokat tesznek helyileg. Egyszerűen senki nem akarja egy feneketlen lyukba bedobálni amit államnak hívunk, hogy onnan ne jöjjön ki soha többet.... csak az a baj hogy ettől nem lesz kevésbé éhes az állam és még ezt is a kiszolgáltatott egyszerű embereken hajtja be mert azoknak se tudása se lehetősége akkora mahinációkra.