Berta Sándor

Beszünteti vitatott adózási gyakorlatát a Google

A konszern anyacége az idei évtől nem alkalmazza a legális, de vitatott módszert.

Az Alphabet bejelentette, hogy 2020-tól nem fogja használni a sokat támadott Double Irish with a Dutch Sandwich becenevű rendszert, amelynek lényege, hogy az üzleteket két írországi leányvállalaton keresztül bonyolítják és a bevételek egy része adómentesen kerül az USA-ba. A módszerrel a Google 2018-ban 21,8 milliárd eurót, míg 2017-ben 19,9 milliárd eurót "vitt ki" Európából. A bevételek elsősorban egy kiszervezett írországi részleg licencdíjaiból származtak.

Az Alphabet az összegeket Hollandián keresztül a Bermuda-szigetekre utalta, mivel ott a társaságoknak nem kell jövedelemadót fizetniük, majd a pénz ezt követően került az Amerikai Egyesült Államokba. Az eljárás ugyan vitatott, de teljesen legális és lehetővé tette, hogy a Google mind Európában, mind az USA-ban rendkívül keveset vagy egyáltalán ne adózzon. A tranzakciókra a Google Ireland Holding rendszerén keresztül került sor, a vállalkozás a Bermuda-szigeteken adózik, de Írországban van bejegyezve.

A Google a jövőben leegyszerűsíti az alkalmazott struktúrákat és a szellemi tulajdonát nem a Bermuda-szigeteken, hanem az Amerikai Egyesült Államokon keresztül licenceli majd. A lépés egyébként minden bizonnyal arra a 2014-es írországi döntésre vezethető vissza, amelyet az európai uniós tagállam az EU és az USA nyomására hozott meg, s amelynek lényege, hogy a kedvező adózási lehetőség, vagyis a vitatott módszer használata legkésőbb 2020-tól megszűnik a konszern számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)