Berta Sándor

Hajlék­talanokat segítő adót vezetne be Seattle

Az ötletet egy újabb amerikai városban valósíthatják meg.

2018 novemberében vált ismertté, hogy hajléktalanokat segítő adót vezetne be San Francisco, amely a Szilícium-völgy óriásaitól beszedett pénzzel akarja megoldani a problémát. Ott azt a javaslatot támogatták, hogy minden olyan vállalat, amelynek a székhelye San Franciscóban van és az éves bevétele legalább 50 millió dollár, fizessen adót a hajléktalanok megsegítésére. Az adókulcs ágazatoktól függően 0,175 és 0,69 százalék között mozog. A település azzal számolt, hogy 300-400 társaságot fog érinteni az új adó és a teljes befolyó összeg elérheti majd akár a 300 millió dollárt is.

Érdekesség, hogy korábban hasonló adót akartak bevezetni Seattle városában is, de akkor a terv az Amazon és a Starbucks ellenállása miatt elbukott. Most viszont egy új tervezetet már támogatott a kereskedelmi konszern, az Alaska Airlines, az Expedia, a Microsoft és a Zillow is. A hírt megerősítette blogbejegyzésében Glenn Kelman, a Redfin vezetője is.

A csomagot először King megyében valósítanák meg és a lényege, hogy a nagyobb cégek 0,1 és 0,2 százalék közötti adót fizetnének azon alkalmazottaik után, akiknek az éves bevételük több mint 150 000 dollár. Jenny Durkan, Seattle polgármestere azzal számolt, hogy az adóból várhatóan évente 121 millió dollár folyik majd be. Az összeget kifejezetten azok a hivatalok kapnák meg, amelyek feladata a hajléktalanság felszámolása. A pénzből jutna többek között a megfizethető lakások felépítésére, a szociális munka támogatására és a fedél nélküliek más módon való megsegítésére.

Azzal ugyanakkor az elképzelést támogatók is pontosan tisztában vannak, hogy az új szabályozás csak egy kompromisszumos megoldást jelent és nem biztosít akkora összegeket, amelyekre egyébként a területen dolgozó politikusok és szakemberek szerint szükség lenne ahhoz, hogy a meglévő problémákat hatékonyan meg lehessen oldani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #23
  Buzi kis troll vagy...
 • Tetsuo #22
 • defiant9 #21
  "Ezert erdemes a nagy tech cegeknek hideg telu varosokat valasztani."
  Nem gondolom hogy a cégeknek ezért el kellene költözniük a Szilikon völgyből mert az Kaliforniában van.

  Nem a lakhatasi lehetoseguk novekszik,
  Olvastad te mi van a cikkben?
  "A pénzből jutna többek között a megfizethető lakások felépítésére,"

  "ne minden hajlektalan ott lakjon. Az adott varost elhetetlenne teszik."
  Nem minden hajléktalan lakik ott, de Kalifornia népes állam így a 3 ezrelék is nagy szám. Egyébként éppen északabbra növekedett jobban az arányuk ahova költöztetnéd a tech cégeket:

  Azonban ezek lokális (leginkább gazdasági) hatások, nem az időjárással függ össze.

  "New York buszra rakta oket es elvitte mashova"
  Akkor mit mutatnak ezen számok:


  "mert a laza szabalyozas es a tamogatasok odavonzottak az embereket a fel USA-bol"
  Erre van valami adatot vagy csak kitaláltad? A tanulmányok szerint az elsődleges ok egyértelműen az ingatlan árak meglódulása(amit a tech cégek vertek fel). Ennek folyamatos ignorálása nem vezet sehova. Egyébként a tech cégek is látják a problémát(amik ők is gerjesztettek), és (a nagyobbak) próbálják javítani a helyzetet:
  Google investing $1B to build 20,000 homes in Bay Area
  The $1 billion investment is in response to the region’s worsening housing crisis sparked by the tech boom, although only a fraction of the cited billion takes the form of liquid assets.

  Apple commits $2.5 billion to combat housing crisis in California
 • pakeszke #20
  "Pontosan ÉN voltam"

  te voltal mar csoves?
  es tulelted?
 • ostoros #19
  Ne ugass arról, amiről fogalmad sincs. Pontosan ÉN voltam az aki korábbi sg cikkeknél azzal érvelt, hogy a hajléktalan azért tud hajléktalan lenni, mert az adományozók támogatják ebben az életformában. Ha koldulásból kukázásból nem lehetne megélni, akkor nem léteznének.
  AZONBAN! Azt is látni kell, hogy ha az állam aktívan tenne a hajléktalanság ellen, akkor az is egy járható út. Magyarul ha ezt az adót olcsó de elfogadható lakhelyek építésére fordítaná állambácsi, meg kötelező elvonóra, akkor megszűnne a probléma. Nyilván itt sem a hajléktalanság felszámolására megy ez az adó, hanem ennek az életformának a támogatására, vagyis az egész negatív lesz végső soron.

  De azért még nem kell hülyeséget beszélni, a csöves rendszerint a szomszéd településre (vagy szomszédos kerületbe) nem megy el, hogy kikerüljön a híd alól, nem hogy több ezer kilométerre.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.02.17. 18:39:45
 • ostoros #18
  Azok nem hajléktalanként utaztak oda, hanem hogy megcsinálják a szerencséjüket. Csak nem jött össze aztán elfogyott a pénzük. Nem a csöves utazgat. Hanem a leendő csöves.
 • kvp #17
  "Tehát ők spec. nem a juttatási rendszer miatt hanema hideg elől húzódtak délre."

  Pontosan. Ezert erdemes a nagy tech cegeknek hideg telu varosokat valasztani.

  "Nem, a hajléktalanok nem az (őket segítő) adó miatt keletkeznek, ha van félmillió hajléktalan az USA-ban akkor ha növeled a számukra biztosított lakhatást akkor csökken a számuk."

  Nem a lakhatasi lehetoseguk novekszik, hanem az elelmiszer es penzbeli segely es e melle jon a liberalisabb es tolerans drog szabalyozas, olcsobb arakkal. Mindent kapnak csak fedett helyet nem.

  "Amennyiben teljesen áll az átvándorlós elméleted az akkor sem okoz növekményt. Miben lenne jobb a 130.000 kaliforniai hajléktalant átcsoportosítani Arizonába vagy Nevadába?"

  A techcegek es az ott lako atlagos emberek szamara fontos lenne, hogy ne minden hajlektalan ott lakjon. Az adott varost elhetetlenne teszik.

  "A probléma gyökere abban van hogy felmennek az ingatlanárak és megszűnnek az olcsó szállások(pl. single room housing), akik jövedelme csak erre volt elég az utcára kerül, ez történt NYC-ben is pár évtizeddel korábban. Az adókat sehol sem említik kiváltó okként, butaság erre fogni."

  New York buszra rakta oket es elvitte mashova. A szegeny, de akkoriban meg dolgozni kepes lakossagnak pedig hatalmas lakotelepeket epitett a lebontott szegenynegyedek helyen.

  San Franciscoban nincs hely szocialis lakasokra, nincs eleg hely meg a high tech iparban dolgozoknak sem. Raadasul nincs is eleg penz, mert a laza szabalyozas es a tamogatasok odavonzottak az embereket a fel USA-bol. Raadasul a vezetes csak utcai ellatasra kolt, mert az utcan elni jog. Errol a jogrol valoszinuleg szivesen lemondana a legtobb ott elo hajlektalan.

  Az adoemeles csak szimplan elhajtja a nagy tech cegeket amikbol jelenleg el a varos. A korabbi ipar, tengeri kikoto es katonai bazis mar a multe.
 • Sydra #16
  Az ingatlan árak elsősorban a zóna szabályozások, az építkezési korlátozások és a sok éves engedélyeztetési folyamatok miatt drágák. A központosított várostervezés ellehetetleníti, hogy az ingatlanfejlesztők reagáljanak a lokális problémákra. Ott még talán rosszabb a bürokrácia ilyen téren, mint Budapesten.
 • defiant9 #15
  "ahol foleg az egesz evben jo idojaras miatt elnek sokan, jellemzoen a hires tenerpartokon."
  Tehát ők spec. nem a juttatási rendszer miatt hanema hideg elől húzódtak délre.

  "Gyakorlatilag a keplet egyszeru: tobb ado = tobb tamogatas az utcan eloknek = tobb hajlektalan az utcan."
  Nem, a hajléktalanok nem az (őket segítő) adó miatt keletkeznek, ha van félmillió hajléktalan az USA-ban akkor ha növeled a számukra biztosított lakhatást akkor csökken a számuk. Amennyiben teljesen áll az átvándorlós elméleted az akkor sem okoz növekményt. Miben lenne jobb a 130.000 kaliforniai hajléktalant átcsoportosítani Arizonába vagy Nevadába?

  A probléma gyökere abban van hogy felmennek az ingatlanárak és megszűnnek az olcsó szállások(pl. single room housing), akik jövedelme csak erre volt elég az utcára kerül, ez történt NYC-ben is pár évtizeddel korábban. Az adókat sehol sem említik kiváltó okként, butaság erre fogni. Ami az ingatlanárak után még releváns az hogy mennyire tolerálja a közösség az utcán alvást, illetve mennyire jó a menedékek minősége.
 • pakeszke #14
  nehogy osszezavard szegenyt a tenyekkel
  a hajlektalanok cukik es edibedik, ez TENY, aki bancsa oket az szemet naci :)