MTI

Digitális adót tervez Csehország, Trump válaszlépéssel fenyeget

Az Egyesült Államok kormánya válaszintézkedést foganatosít, amennyiben a cseh parlament véglegesen megszavazza a digitális adó bevezetését - erősítette meg az államok prágai nagykövetsége.

A cseh képviselőház első olvasatban elfogadta az Andrej Babis vezette kormány javaslatát a digitális adó bevezetésére. A hétszázalékos digitális adó azokra a globális cégekre vonatkozna, amelyek éves forgalma meghaladja a 750 millió eurót, csehországi forgalmuk pedig a 100 millió koronát (1,34 milliárd forint). Prágai közlések szerint az adó olyan amerikai cégeket érintene mint a Google, Facebook, Amazon vagy az Apple. Az adó évente mintegy ötmilliárd koronát hozna a cseh államkasszának.

Eda Findlay, az Egyesült Államok prágai nagykövetségének szóvivője pénteken a CTK hírügynökség kérdésére válaszolva utalt Stephen King nagykövetnek a Lidové Novinyben közzétett decemberi kommentárjára, miszerint Csehország az adó bevezetése esetén az amerikai kormány "megfelelő válaszintézkedésére" számíthat. Utalt Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszternek a davosi világgazdasági fórumon elhangzott nyilatkozatára, amelyben kifejetette, hogy azok az államok, amelyek bevezetik a digitális adót Donald Trump amerikai elnök vámintézkedésére számíthatnak.

Tomás Petrícek cseh külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az USA hivatalosan nem tiltakozott a cseh lépés ellen. Beszélt a kérdésről az amerikai nagykövettel, és megmagyarázta neki, hogy Prága ezt ideiglenes intézkedésnek tekinti addig, amíg nem születik nemzetközi jogi megoldás az ügyben. Az Egyesült Államok a digitális adó bevezetését az amerikai cégek diszrkiminációjának tekinti, és több más országgal - például Franciaországgal - is vitában áll ebben a kérdésben.

Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter azt mondta, hogy az amerikai nagykövettel személyesen is megvitatta a dolgot és nem tart amerikai válaszintézkedéstől. Schillerová szerint a kormány a digitális adót már az idén be akarja vezetni. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a kérdés diplomáciai súlyára való tekintettel bebiztosítja Petrícek részvételét is a parlamentben a jogszabálytervezet újbóli megtárgyalásakor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #23
  Megint nincsnek érveid, csak üres trollkodó böfögés amit produkálni tudsz? A site legnagyiobb trollja vagy.
  a provokatív troll egy feltűnő, érzelmek felkorbácsolására alkalmas üzenettel próbálja felhívni magára a figyelmet
 • ostoros #22
  Már megint birkáskodsz?
 • defiant9 #21
  "jaja, most is kiesett a termeles azota is mikor a gyar visszaallt"
  Továbbra sem érted hogy a világviszonylatban is oligpol(könnyen kartellezhető is) piac teljesen más szabályok szerint működik mint ahol verseny van (pl autóipar). Kevés szereplő esetén nem is szükségszerű a törvénytelen kartell, simán beláthatják hogy hosszú távon mindenki számára az optimális az ha nem kezdenek árversenybe és marad egy egyensúlyi ár. Ez mindaddig így is marad amíg pl. meg nem jelenik egy diszruptív szereplő aki piaci részesedést akar szerezni.
  A meg nem értésedet nem tudom másnak minősíteni mint butaságnak.

  "megsugom porschet nem csak azert veszik mert annyira jo. hanem mert porsche."
  Megsúgom a Porsche ha 20% árat emelne akkor kevesebbet vennének, ezt úgy hívják árrugalmasság, ez a kategória még nem a sznob termék szint. A Porsche vélhetően azon az árszinten körül van ahol maximális a profitja, bármelyik irányba mozdul el az ára a profit csökkenne.

  „az h az eladason nem nyersz, attol meg lehet neked maszivan veszteseges, ki is kell fejleszteni”
  Ezzel akkor meg is cáfoltad magad, nincs racionálisan legyártható mindent verő pickup gyártási opció.

  „mit jatszod a hulyet? x mrd usdvel kevesebb bevetel a szilicium volgynek, x mrd usdvel tobb az LM-nek.”
  Hülye az itt csak te vagy, alapvető számviteli fogalmakkal sem vagy tisztában. Az adó nem a bevételt csökkenti hanem a nyereséget. Ismétlem x mrd-al kevesebb google nyereség vs x mrd többlet bevétel LM-nak(ami nála x/5 nyereséget jelent).

  "ASML block. -> intel block. capisci?"
  Ez nincs így, a Samsung és a TSMC valóban használ ASML scannereket, de az Intel nem. Ami egyébként csak egyik(bár fontos) komponense a gyártási folyamatnak. Tehát továbbra sem tudsz olyan top CPU/GPU-t mutatni amit európai cég gyártott volna.
  Az ASML egyébként alapvetően egy szilkon völgyi litográfia technológiai cég felvásárlásból jött létre, majd a nagyok is befeketettek és ezért jelentős tulajdonrészeket szereztek, ma már viszont kitáraznak a befeketésből és saját maguk is fejlesztik a gyártástechnológiát (amiben az Intel esetén jól látható egy megbicsaklás)
  In 2012, Intel, Samsung and TSMC all invested heavily in ASML as a way to jump-start development of extreme ultraviolet (EUV) lithography, with Intel sinking in $4 billion to acquire a 10% stake.
  All three chipmakers have now cut their stakes in ASML by at least 50%. TSMC sold all of its ASML shares in 2015, while Samsung and Intel began unloading ASML shares in 2016.

  Ennek ellenére az ASML unikornisnak számít, a világ elektronikai iparát az amerikai és ázsiai cégek dominálják nem Európa, ezért hiba is a kivétellel példálózni.

  „at lehet ezeket jatszani viszonylag konnyen. lasd kinaiak afrikabol exportalnak, meg delkelet azsiabol. legfeljebb marokkobol megy majd a francia bor.”
  Na ja, és az USA vámhivatal elhiszi hogy Nigéria adja hirtelen a világpiac jelentős termelését, onnan mennek majd az Airbus-ok meg a sajt is. Nem véletlenül prüszkölnek a Kínaiak, fáj nekik is, ahogy az EU-nak is.
 • intl #20
  "A lényeg ott az volt hogy kiesett a termelés és a kevés szereplő ’kartell’-ezett egy kicsit A Porsche nem képes ilyen árkartell-t létrehozni sem piaci hiányt teremteni az autóknál."
  jaja, most is kiesett a termeles azota is mikor a gyar visszaallt. seems legit. megsugom porschet nem csak azert veszik mert annyira jo. hanem mert porsche.

  " Tehát akkor miért nem csinálják már meg a szuper mindent verő autót? Erre kellene válaszolni."
  az h az eladason nem nyersz, attol meg lehet neked maszivan veszteseges, ki is kell fejleszteni.

  "Nem érted a különbséget a bevétel és a profit közt. Ha a profitból fegyvert veszel abból kevesebb porfit keletkezik, tehát rosszul járnának az amerikaiak ezért ez nem racionális/elégséges kompenzáció."
  mit jatszod a hulyet? x mrd usdvel kevesebb bevetel a szilicium volgynek, x mrd usdvel tobb az LM-nek.

  mutasd mar meg melyik amerikai ceg tud ASML szintu termeket gyartani? a samsung evtizedek ota le akarja masolni, nem megy neki.
  szoval: ASML block. -> nvidia block. amd block. intel block. capisci?

  "A válasz séma ismert. Vám egy szép nagy tétel árúra, amivel többet buksz a vámon mint amit nyersz a réven. Hogyan tovább? "
  ugy kell jatszani ahogy ok, oda utni ahova faj. ASML block, iletve akkor kapnak csak ha EU teruleten huzzak fel a fabot. tessek, a kiesett munkaeronek rogton van jobban fizeto helye :D
  ketto, at lehet ezeket jatszani viszonylag konnyen. lasd kinaiak afrikabol exportalnak, meg delkelet azsiabol. legfeljebb marokkobol megy majd a francia bor.
  Utoljára szerkesztette: intl, 2020.01.27. 18:29:24
 • defiant9 #19
  "ha vennek adnak 20 szazalekkal dragabban is. ez mindenre igaz elvileg. megse mukodott a wincsesztereknel, mert csak azutan emeltek miutan "bekamuztak" vmit"
  A lényeg ott az volt hogy kiesett a termelés és a kevés szereplő ’kartell’-ezett egy kicsit A Porsche nem képes ilyen árkartell-t létrehozni sem piaci hiányt teremteni az autóknál. Teljesen hibás az analógiát.

  "mas ha penzt akarsz keresni es mas ha nem szamit h nem keresel te penzt, de legalabb a konkurencia sem."
  Tehát akkor miért nem csinálják már meg a szuper mindent verő autót? Erre kellene válaszolni.

  "amit be lesz szedve adoban, az lesz fegyverre koltve. nem dumalhatnak h penz szedes, mikor a vegen naluk landol."
  Nem érted a különbséget a bevétel és a profit közt. Ha a profitból fegyvert veszel abból kevesebb porfit keletkezik, tehát rosszul járnának az amerikaiak ezért ez nem racionális/elégséges kompenzáció.

  "jajaja, ASML, capisci?"
  Mutasd már meg melyik EU cég képes Nvidia GPU, vagy AMD CPU szintű terméket gyártani. Capisci? Az USA egyértelmű technológia fölényben van, és ez évről évre nő.

  "pedig ezert pruszkolnek."
  Az USA külpolitikai érdekérvényesítő képessége nagyon jó, nem hülyék hogy erre is költenek. Ennek ellenére ha nem lenne kereskedelmi aktívum az irányukba akkor sokkal könnyebb lenne keménykedni.

  "vedovam"
  Oda vissza vámok vannak, EU, Japán, USA mind védi a piacát a nem a saját területén gyártott termékektől.

  "Egyebkent ide is tuzfal kell, nem adoznak, blokk."
  A válasz séma ismert. Vám egy szép nagy tétel árúra, amivel többet buksz a vámon mint amit nyersz a réven. Hogyan tovább?
 • defiant9 #18
  "Mindenki fizet adót, csak az amcsi tech cégek nem, ez így rendben van szerinted?"
  Hibás állítás. Eleve nem fizet mindenki adót, pl. egy őstermelő sem.

  "Jaja, nagyon hangos vagy és osztod az észt..."
  Jaja, te pedig nem vagy képes érdemben érvelni. Arra próbálj reagálni amit írtam, én nem minősítettem a jelen rendszert csak vázoltam hogy milyen hatás/ellenhatások léphetnek fel. Ha hajlandó vagy belemenni egy kereskedelmi háborúba ahol várhatóan te húzod a rövidebbet akkor hülye vagy, ez ilyen egyszerű. Ezért nyelt már le az EU eddig is amerikai vámokat.
 • intl #17
  "Mi köze ennek a Porschehoz?"
  ???? u said: ha vennek adnak 20 szazalekkal dragabban is. ez mindenre igaz elvileg. megse mukodott a wincsesztereknel, mert csak azutan emeltek miutan "bekamuztak" vmit.

  "Jaja, csak meg kell említeni, Tudnánk, jobb autót csinálni csak nem csinálunk."
  mas ha penzt akarsz keresni es mas ha nem szamit h nem keresel te penzt, de legalabb a konkurencia sem.

  szet fog valni a dolog: metropoliszokban elekromos, rural nem elektromos, kertvaros hybrid. kina mar fordul is at a full elektromostol.... ja es megsugom a tesla mellett a tulajnak lesz belso egesuje is...

  "Tehát a képleted úgy működik US szemszögből hogyha beszedsz 1 dollár adót akkor 5-ért vegyél amerikai fegyvert."
  " lofaszt, nehogyma' "
  amit be lesz szedve adoban, az lesz fegyverre koltve. nem dumalhatnak h penz szedes, mikor a vegen naluk landol.

  " Vagy lenyeled a békát hogy az amerikai tech óriásoknak olyan szellemi termékük van amivel szemben az EU-nak nincs alternatívája,"
  jajaja, ASML, capisci?
  vagy nezd csak meg szepen milyen licensz alapjan van gyartva az abrams agyuja.

  " "Ha a fel vilag bevezetne nem tudna se kopni se nyelni.""
  pedig ezert pruszkolnek.

  " A globalizált piac ilyen, van hogy megvernek a versenyben, be lehet zárni a kapukat, csak attól szarabb lesz a helyzet."
  jajaja, 15 szazalekos pickup vedovam. nem mindig lesz szarabb.

  Egyebkent ide is tuzfal kell, nem adoznak, blokk.
  Utoljára szerkesztette: intl, 2020.01.27. 10:52:44
 • Cefet #16
  Jaja, nagyon hangos vagy és osztod az észt...
  Mindenki fizet adót, csak az amcsi tech cégek nem, ez így rendben van szerinted?
 • defiant9 #15
  "Cselekedni kene"
  A cselekvést megelőzi a gondolkodás, és a lehetséges kimentelek kiszámítása. Ez ami a magad fajta lózungolónak már nem megy.
  Igazándiból úgy tűnik magyarul írni sem tudsz, értelmetlenek a mondataid.

  "Ha a fel vilag bevezetne nem tudna se kopni se nyelni."
  Ha. Ezt úgy hívják wishful thinking, amiben erős vagy. A gyakorlatban erre nincs ráhatása sem a cseh kormánynak, sem az EU parlamentenek.

  "Valahol el kell kezdeni es jar nem aldozattal."
  Ezt úgy hívják kereskedelmi háború. Mindkét oldalon vannak veszteségek, a folyamat vége az hogy az veszít többet aki többet exportált, az árak pedig megemelkednek. Tehát igen, lehet keménykedni, de ha extrém szintre elfajulnak a dolgok az USA akár azt is mondhatja hogy nem használat amerikai csúcstechnológiát egyik európai gyártó sem, az EU-s export többlet pedig leolvad. Vagy lenyeled a békát hogy az amerikai tech óriásoknak olyan szellemi termékük van amivel szemben az EU-nak nincs alternatívája, vagy olyan háborúba mész ahol az ellenfélnek a több a puskapora. A globalizált piac ilyen, van hogy megvernek a versenyben, be lehet zárni a kapukat, csak attól szarabb lesz a helyzet. A kínaiak bezárták, ott nincs is (akkora) amerikai SW dominancia.
 • defiant9 #14
  "miert nem adtak alapbol dragabban a wincsesztereket ,"
  Mi köze ennek a Porschehoz? Egyébként a kevés HDD gyártó egy oligopol piacot alkot. Nagyon más 2-3 gyártó mint 20-30. Gőződ sincs a piac működéséről csak okoskodsz.

  "letre fogja akkor hozni fejenkent a pickupok kiralytigriset,"
  Jaja, csak meg kell említeni, Tudnánk, jobb autót csinálni csak nem csinálunk. Melyik hülye autógyár működik így? Nagyon béna érveid vannak. A németek spec. jobban teszik, ha összekapják magukat, mert még mindig úgy tűnik hogy a semmiből kinőtt Tesla megveri őket a domináns piacukon.


  "de siman eleg lenne az h a digitalis taxon amerikai fegyvereket vesz az eu. problema megoldv"
  Ilyen egyezséget lehet csinálni, Kína is azzal próbálkozott hogy akkor cserébe vesz Boeinget meg szójababot. A megoldásodban az nem stimmel hogy az adóbevétel az tiszta nyereségből megy, a rajta vett fegyvernek csak egy része. Tehát a képleted úgy működik US szemszögből hogyha beszedsz 1 dollár adót akkor 5-ért vegyél amerikai fegyvert. Honnan vennéd el a 4 dodo külöbséget?