• fejlodes
    #11
    Én is az alacsony adók mellett vagyok főleg azért mert az adókat sokszor rossz célokra és drágán költik el. De az adórendszernek fairnek kellene lennie vagyis ha vannak adók, akkor azoknak legalább az adott iparágon belül a cégekre azonosnak kellene lenniük (arányaiban, %-os értékben) már csak a verseny miatt is. Ha az IT szektorban (de bármelyik szektorban) a nagy, külföldi cég már az adó oldalán is előnybe kerül adóelkerülés révén az komoly gond és ezzel együtt versenyhátrányba kerül a hazai kisebb cég önmagában az adó oldaláról nézve is. Ez igazságtalan és ez még csak az adónak annak a részét illeti, amit a cég megfizet és kiskapukkal minimalizál.

    Az adórendszer másik része, hogy a nagyobb cégek általában több állami támogatást, adókedvezményeket is kapnak vagyis nemcsak kevesebb adót fizetnek arányaiban de több támogatást is kapnak arányaiban is. Sőt a nagyobb cégeket jellemzően csőd (közeli) helyzetben meg is mentik.

    Az USA-nak (aki nyilván világelső IT-ban is) nem érdeke a globális (digitális) adó, de a világ többi részének jó lenne versenysemlegesség miatt is (hazai és külföldi cég ugyanannyit adózik %-osan) illetve a pénz egy része adók révén az országban maradna (hátrányként az árak nőnének).
    Vagy ha a külföldi cég nem adózik, akkor a hazai cégnek se kelljen.