Berta Sándor

A tervezett brit digitális adót támadták az USA-ban

Az amerikai technológiai ágazat képviselői a közeljövőben bevezetendő elképzelést bírálták.

Az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy április elejétől adóval fogja sújtani a digitális szolgáltatásokat. Korábban nem lehetett tudni, hogy London mennyire komoly gondolja az elképzelést, különösen azért, mert a szigetország megpróbált egy új kereskedelmi megállapodást kötni az Amerikai Egyesült Államokkal. A kiszivárgott tervek alapján a brit kormány a több mint 500 millió fontos bevételre szert tevő vállalatokat sújtaná az új digitális adóval, de csak akkor, ha a szigetországi tevékenységükkel legalább 25 millió fontot szereztek.

Matt Schruers, a Computer and Communications Industry Association (CCIA) nevű amerikai számítógép- és kommunikációipari szövetség elnöke kijelentette, hogy sajnálatos, hogy az Egyesült Királyság egy olyan időpontban akar bevezetni egy az amerikai exportőröket diszkrimináló adót, amikor az USA kész arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a Londonnal egy átfogó kereskedelmi megállapodás kidolgozásáról és elfogadásáról. Egy ilyen döntés veszélyeztetheti az USA és Nagy-Britannia közötti erős kereskedelmi kapcsolatokat.

Jason Oxman, az Information Technology Industry Council nevű IT-ipari tanács elnöke hozzátette, hogy a brit kabinet szándékai közvetlenül és aránytalanul erősen fognak kihatni az amerikai székhelyű technológiai társaságokra. A brit kormány korábban már a kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások elindításakor közölte, hogy a digitális adóval kapcsolatos minden megjegyzést tudomásul vesz. A brit terveket először a szigetország 2018-as költségvetésében ismertették, majd a konkrét törvénytervezet 2019 júliusában jelent meg.

Nagy-Britanniában a Google-adó bevezetése először 2014 decemberében merült fel, majd 2017 novemberében kiszivárgott, hogy az ország adóval sújtaná a szellemi tulajdonok licenceivel kapcsolatos bevételeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #1
    nagyon helyes.