Berta Sándor

Elkerülné az újabb európai uniós büntetést a Broadcom

Az amerikai chipgyártó igyekszik kibékülni az Európai Unióval.

Európai uniós eljárás indulhat a Broadcom ellen, mert az visszaélve a piaci pozíciójával jogsértő módon gyakorolt nyomást az ügyfeleire, azokat igyekezett magához láncolni, továbbá szerződésekben rögzített korlátozásokkal igyekezett kiszorítani a vetélytársait a piacról. A vállalat egyik általánosan használt módszere az volt, hogy olyan szerződéseket kötött a partnereivel, amelyekben vállalniuk kellett, hogy csak vele működnek együtt vagy csak tőle vásárolnak chipeket. A cég meghatározónak számít a televíziókba és a digitális dekóderekbe, valamint a modemekbe és a WLAN-eszközökbe beépített chipek területén. Az EU 2019 októberében bírsággal fenyegette meg a társaságot és felszólította, hogy hagyjon fel a versenyellenes gyakorlataival.

A Broadcom most felajánlotta, hogy azonnali hatállyal felmondja a különböző gyártókkal kötött exkluzív szerződéseit azért, hogy elérje az Európai Unió versenyhatósági eljárásának a lezárását és elkerüljön egy komoly pénzbüntetést. Az Európai Bizottság tájékoztatása alapján az ajánlat egyaránt vonatkozik a beltéri egységekbe és modemekbe beépíthető chipsetekkel kapcsolatos szerződésekre.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa, aki egyben az Európai Bizottság alelnöke hangsúlyozta, hogy a beltéri egységek és a modemek a mindennapi életünk részét képezik. Ezeket az eszközöket mind a munkánk, mind a szabadidőnk során használjuk – különösen a mostani időszakban a kijárási korlátozások idején. A testület jelenleg azt vizsgálja, hogy a felajánlott lépések végrehajtása biztosítja-e a végfelhasználók számára az érintett piacokon a megfelelő kínálatot és az innovációt. Mielőtt döntenének, minden érintett fél állásfoglalását be akarják szerezni.

A Broadcom az ajánlata keretében vállalta, hogy a következő öt év során globális szinten (Kína nélkül) nem fogja az OEM-gyártókat arra kötelezni, hogy a beltéri egységekhez, xDSL- és optikai kábelmodemekhez szükséges rendszerchipek (SoC) több mint 50 százalékát tőle szerezzék be. A SoC-szállításokat sem teszi majd attól függővé, hogy egy partnere 50 százalékban tőle szerzi-e be a szükséges termékeket vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!