Berta Sándor

Vezető szerepre tör Európa a mesterséges intelligencia fejlesztésében

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha a kontinens globális viszonylatban is vezető lenne a mesterséges intelligenciához kötődő alkalmazások fejlesztése területén.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke kijelentette, hogy olyan digitális Európát akar, amelyet a nyitottság, a tisztesség, a sokoldalúság, a bizalom és a demokratikus viszonyok jellemeznek. A testület azért, hogy a kontinens ne veszítse el a felzárkózás lehetőségét Kínával és az Amerikai Egyesült Államokkal szemben, el akarja érni, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos befektetések az idei esztendőtől évente 20 milliárd euróra emelkedjenek. A bizottság ezzel párhuzamosan javasolta a kockázatos mesterséges intelligencia alkalmazások állami ellenőrzését.

A testület magas kockázatúnak minősítette a gépi tanulás használatát az egészségügy, a közlekedés, a rendőrség és az igazságszolgáltatás területén. Az alkalmazott rendszereknek a diszkriminációk, a sérülések, a halálesetek és a jogi következmények veszélye miatt átláthatóknak és érthetőknek kell lenniük, valamint emberi ellenőrzés alatt kell maradniuk. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a hatóságoknak képeseknek kell lenniük arra, hogy az ilyen rendszereket maguk is át tudják vizsgálni. Így például a mesterséges neurális hálózatok képzésére használt adatokat meg kell tartani, hogy azokat át lehessen vizsgálni. A kevésbé kockázatos megoldások esetében viszont elegendő lehet egy önkéntes jelzésrendszer, amely megmutatja, hogy a megadott szabványokat betartják-e vagy sem.

A testület a digitális élet területén a következő öt évben a következő három fő célra fog összpontosítani: a technológiát az emberek szolgálatába kell állítani, tisztességes és versenyképes gazdaságot kell létrehozni, illetve egy nyitott, demokratikus és fenntartható társadalmat. E folyamat során Európának támaszkodnia kell a technika, a kutatás, az innováció és az ötletgazdaság területén elért korábbi eredményeire, s ezzel párhuzamosan ki kell építeni a jogok és alapvető értékek erős védelmét. Az új politikai stratégiák és keretek eredményeként a kontinens képes lesz bevezetni a legkorszerűbb digitális technikákat és felerősíteni a kiberbiztonsági kapacitásait.


A bizottság egyúttal nyilvánosságra hozta az Európai Unió adatstratégiáját is a gazdaság, a kutatás és a közigazgatás számára. A cél egy valódi belső piac létrehozása az adatok számára és ezen a területen fontos, hogy az európai szabványok alapján védjék a személyes és a felismerhetetlenné tett információkat. A közlekedési szektor, az egészségügy vagy a klímavédelem számára saját "adathelyiségeket" kell kialakítani, ahol az információkat akadálytalanul lehet megosztani. "Létre fogjuk hozni az adatok egységes piacát, 4-6 milliárd eurónyi beruházást szeretnénk generálni az adatterek és a felhőinfrastruktúra terén" - közölte Ursula von der Leyen.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos fontosnak nevezte, hogy az európai vállalatok hozzáférjenek az adatállományokhoz, és ezáltal európai értékeket teremtsenek. "Európának a digitalizációs verseny győztesének kell lennie" - mondta. A stratégia irányelveket, keretrendszereket tartalmaz az adatok és a mesterséges intelligencia felhasználásáról, amelyeket most konzultációra bocsátanak. Szakértők szerint az Európai Unió globálisan lemaradt a digitális innováció első hullámában, egyebek mellett a közösségi média, az online vásárlás, az okostelefonok területén, így fontos lenne megerősíteni a pozícióit, és ehhez az is engedhetetlen, hogy az európai cégek ne függjenek az amerikai és ázsiai vállalatok biztosította adatoktól.

Margrethe Vestager digitális ügyekért felelős uniós biztos rámutatott: "A digitalizációból az élet minden területén származnak előnyök. Biztonságosabb közlekedés, alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, fejlettebb orvostudomány, amely a mesterséges intelligencia segítségével korai szakaszban képes felismerni a betegségeket." A testület elkészített egy fehér könyvet is, amelyben azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy miként lehet szabályozni az új technológiákat és milyen feltételek mellett alkalmazható az arcfelismerés. Az Európai Bizottság új elnöke a klímavédelem mellett a mesterséges intelligencia irányelv megalkotását és elfogadását tekinti a második legnagyobb feladatának. Tavaly novemberben pedig kiemelte, hogy Európának uralnia és birtokolnia kell a kulcstechnológiákat. Az utóbbiak közé sorolta a kvantumszámítógépeket, a mesterséges intelligenciát, a blokkláncot és a kritikus chiptechnológiákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #11
  Az Arm mar japan par eve....

  https://www.theguardian.com/politics/2016/jul/18/tech-giant-arm-holdings-sold-to-japanese-firm-for-24bn
  Utoljára szerkesztette: cateran, 2020.02.21. 16:23:18
 • Sydra #8
  Ha hozzáértő ülne ott, az tudná, hogy nem felülről kell megmondani, hogy az ipar meg a piac mit csináljon. Ha valamire nagy szükség van és még sincs belőle termelés, akkor ott az ipar akadályoztatva van (pl sok értelmetlen jogszabállyal, túlméretezett bürokráciával, túlzott adóztatással, tanulásban és szakértésben demotivált munkásosztállyal ... ezekben az EU országok elég rosszul állnak).
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2020.02.20. 22:33:46
 • Tetsuo #7
  A demokrácia ilyen. ;-)
 • gombabácsi #6
  =végzetesen le van maradva az EU?
 • barret #5
  "Lehetne, hogy egyszer hozzaerto uljon ott ahol kell?" Nem lehet! A marionett szakma már csak ilyen.
 • ugh #4
  Eloszor is szolni kene ennek a macanak meg az ot korulvevo dilettansoknak, hogy onallo hardver ipar sincs az euban.
  Plane most hogy az angolnak is elusztak. (Arm)
  Hiaba az ai meg a tobbi bullshit ha amerikai es kinai kiskapukkal teli hardveren fut bassza meg.
  Es amerikai operacios rendszerrel nyilvan.
  Lehetne, hogy egyszer hozzaerto uljon ott ahol kell?
  A masik ribancnak is szol, hogy a digitalizacio csak akkor elony, ha a leheto legkevesbe kitett a fent emlitett ket hatalomnak (itt foleg a szovetsegesnek kikialtott usakokrol van szo akik rosszabbak mint az ellenseg).
  Ez most kurvara nem igy van.
  Konkretan europa sosem volt meg ilyen kiszolgaltatott es be is vetik a trumpizatort .
  Idiota senkihazi banda...

  Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.02.20. 17:33:54
 • Zoliz #3
  Hasonlót tudhat orvosként, hogy az endoszkóp mozgása automatizálható.
  Bár ő inkább az emberek manipulálásában és nem gépek programozásában lehet járatos.
  Majd a ői kvóta növeli mérnöki tudását.
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Szerintem se. EU szégyene, hogy őt nevezték ki.
 • Sydra #1
  Ursula azt sem tudja mi az a mesterséges intelligencia.