Berta Sándor

Európai startupokba fektet be a Sequoia

A cég most látta elérkezettnek az időt a kontinens vállalkozásaiba való beruházásokra.

A Sequoia Capital a Szilícium-völgy egyik legrégebbi és legelismertebb kockázatitőke-befektető társasága, s most sajtóközleményében jelentette be, hogy a jövőben minden korábbinál nagyobb mértékben akar invesztálni az európai startupokba. A közlemény alapján a jövőbeli üzletek megkötéséért Luciana Lixandru lesz felelős. A szakember korábban a londoni VC Accel munkatársa volt és ott többek között a Deliveroo és a Catawiki vállalatokkal kapcsolatos befektetéseket felügyelte.

A Sequoia Capital azt közölte, hogy a korábban tapasztaltakhoz hasonlóan most is rendkívül lenyűgözőnek tartja azt, hogy Európában folyamatosan nő a minőségi cégalapítók száma, akik ráadásul minden erőfeszítésükkel azon fáradoznak, hogy olyan vállalkozásokat építsenek fel, amelyek tartósan a piacon maradhatnak. A tengerentúli kockázatitőke-befektető társaságot 1972-ben alapították és olyan cégeket emelt fel, mint az Apple, a Google, a PayPal, a WhatsApp és a Yahoo!

Kelet-Európa egyre fontosabb a startup-piacon és egyre inkább a Szilícium-völgy alternatívájának számít. A régióban sok a nagyon jó szakember, akiknek nem is kerül sokba az alkalmazásuk. Továbbá számos kiváló egyetem van, amelyek élen járnak a jövőbeli témák kutatásában. A Sequoia Capital korábban befektetett az UIPath nevű román szoftverszolgáltatóba, amely a robotok eljárásainak automatizálására specializálódott és a PicsArt nevű örményországi fotóalkalmazásba. A Sequioa Capital a mostani döntésével a Salesforce példáját követi. A Salesforce Ventures nevű globális befektetői csoport 125 millió dolláros programot indított. Európában jelentős mértékben nőtt az egymilliárd dollárnál többet érő, úgynevezett unikornis startupok száma. Csak tavaly összesen 21 európai cég érte el ezt a státuszt. A legtöbb unikornis vállalkozás - 27 - Angliában működik, a második helyen található Németországban 11, míg a harmadik helyezett Svédországban 8 unikornis vállalat van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!